2,5 jaar cel voor verspreiden pikante video

De 25-jarige R. van der S. uit De Bosch is door de rechtbank veroordeeld tot 30 maanden cel. De man had onder andere het Dropboxaccount van een jonge vrouw uit Medemblik gehackt en daarna pikante filmpjes van haar online gezet. 

De rechters achten de man schuldig aan hacken, diefstal, oplichting en witwassen. De opgelegde straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

Zwanger

Van der S. heeft eerst geprobeerd de vrouw uit Medemblik af te persen door te dreigen de intieme beelden die hij had buitgemaakt online te zetten. Omdat de vrouw weigerde 6500 euro te betalen publiceerde de verdachte de beelden op Dumpert. De vrouw was 4 maanden zwanger toen het afpersen begon. Het filmpje werd in korte tijd door honderdduizenden personen bekeken. Als gevolg daarvan heeft de vrouw nog steeds te kampen met psychische klachten en gevoelens van angst en onzekerheid. Van der S. moet de vrouw ook bijna 9000 euro betalen.

Wehkamp

Van der S. dook op in een onderzoek naar webshopaccountfraude dat in augustus 2017 werd gestart. Bijna een jaar later werd hij aangehouden. Van der S. heeft bekend dat hij via phishing-websites aan gebruikersnamen en wachtwoorden van personen was gekomen en vervolgens via hun e-mailberichten en op webshops had geprobeerd of zij daar een account hadden. Het ging dan om sites als Bol.com en Wehkamp. Als de slachtoffers bij die webshops een account hadden, bestelde hij dure producten op hun naam. In totaal werden 23 mensen slachtoffer van deze vorm van diefstal.

Phishing

Daarnaast heeft Van der S. bekend dat hij linkjes met nep-betaalverzoeken namens de ABNAMRO had verstuurd en gebruikte hij phishing-websites om achter de bankinloggegevens van personen te komen. Om onder de radar te blijven maakte hij gebruik van proxy-servers zodat zijn eigen IP-adres verborgen bleef. Van der S. moet een bedrag van bijna 60.000 euro betalen aan de ABNAMRO, het bedrag dat de bank als schadeloosstelling heeft uitgekeerd aan gedupeerde klanten