2,5 jaar geëist in omkoopschandaal St Maarten

Het Openbaar Ministerie heeft stevige straffen geëist tegen voormalig parlementslid Patrick Illidge op Sint Maarten en de Nederlandse bordeelhouder Jaap van den Heuvel in een omkopingszaak. Van den Heuvel zou Illidge hebben betaald om vergunningen in orde te laten maken. Het gesprek tussen de twee werd opgenomen, zie voor een video na de klik.

Op de video is te horen hoe Illidge zegt dat hij namens Roland Duncan, minister van Justitie op Sint Maarten, komt. Illidge en Duncan zijn goed bevriend met elkaar; over Duncan wordt beweerd dat hij nauwe banden heeft met de prostitutiewereld. De minister van Justitie staat zelf niet terecht in de zaak.

Het OM eiste 30 maanden cel tegen Illidge, waarvan tien voorwaardelijk. Tegen Van den Heuvel is 48 maanden celstraf geëist. Een derde verdachte, de manager van het bordeel, hoorde negen maanden voorwaardelijke celstraf tegen zich eisen. Daarnaast moet het bedrijf van Van den Heuvel als het aan het OM ligt een boete van 1,5 miljoen gulden betalen vanwege belastingfraude.

‘Geen omkoping, maar lening’

Van den Heuvel wilde graag langere openingstijden van zijn bordeel. Ook wilde hij de termijn waarin prostituees mochten werken verlengen. Hij vroeg daarom parlementslid Illidge hem te helpen. Daarvoor betaalde Van den Heuvel volgens het OM 150.000 dollar.

Op de video, onderaan dit bericht te bekijken, is te zien hoe Illidge het geld in ontvangst neemt. Van den Heuvel en Illidge beweren dat de bordeelhouder geld van Illidge had geleend, en dat het geld dat in de video wordt overgedragen een aflossing is. Uit onderzoek van de recherche blijkt echter dat Illidge nooit zoveel geld kan hebben gehad om uit te lenen. Van den Heuvel zou de lening bovendien niet nodig hebben gehad, gezien het saldo op zijn bankrekening.

Verboden wapenbezit

Illidge was korte tijd minister van Volksgezondheid van de laatste regering van de Nederlandse Antillen. Daarna werd hij gekozen als parlementslid op Sint Maarten, eerst als onderdeel van een partij, later ging hij onafhankelijk verder. Illidge wordt ook verdacht van verboden wapenbezit.

Naast omkoping wordt Van den Heuvel ook valsheid in geschrifte, vrouwenhandel en belastingontduiking ten laste gelegd. Hij en zijn manager werden ook verdacht van het vormen van een criminele organisatie, maar justitie zag ervan af om daar ook een straf voor te eisen.

Vrouwenhandel

Volgens het OM werkt het bordeel van Van den Heuvel voornamelijk met vrouwen uit de Dominicaanse Republiek en Colombia. De vrouwen worden daar geworven, en krijgen de vliegtickets om naar Sint Maarten te reizen betaald. Vrouwen in het buitenland werven om in de prostitutie te werken is onderdeel van mensenhandel.

De manager beweert dat de vrouwen elke week door de dokter worden gecontroleerd. Maar de vrouwen moeten dat zelf betalen en moeten ook zelf condooms betalen; die kosten zouden volgens de wet voor de rekening van het bordeel moeten zijn.

Bekijk hieronder de video die werd gemaakt van het gesprek tussen Van den Heuvel en Illidge. De omkoping begint vanaf ongeveer 1.15 minuten. Vanaf 2.30 wordt het geld overgedragen.