25 jaar voor gruwelijke moord op buurvrouw

De 21-jarige Juliandro A. uit Tilburg  is door de rechtbank in Breda veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf omdat hij in april 2015 de bejaarde Thérèse Hiwat (68) met messteken om het leven heeft gebracht.

41 messteken

De rechtbank vindt doodslag bewezen en daarnaast een poging tot doodslag later dat jaar in dezelfde flat waar hij een bejaard Turks echtpaar zwaar mishandelde tijdens een woningoverval.

Op 26 april 2015 klom A. via het balkon de woning van de vrouw binnen en bracht haar met 41 messteken om het leven. De verdachte maakte bij de overval een tablet en een pinpas buit. Onder andere dna-bewijs en getuigenverklaringen koppelen hem aan de daad.

Hulpkreten

Ruim een half jaar later, in december 2015, drong de verdachte op vergelijkbare wijze midden in de nacht de woning van een bejaard Turks echtpaar binnen. Hij schopte en stak de man, maakte onder andere sieraden buit en bond het echtpaar aan elkaar vast met tiewraps. Hij sloot de slaapkamerdeur af en ging er vandoor. Pas in de ochtend werden de hulpkreten van de vrouw opgemerkt door een buurtbewoner. Omdat de verdachte een zwaargewonde man op deze manier achterliet is er volgens de rechtbank sprake van poging tot doodslag.

Gewetenloos

De verdachte heeft op geen enkele manier verantwoordelijkheid voor zijn daden genomen, aldus de rechter. Hij lijkt geen enkel respect te kunnen opbrengen voor het leven van een ander en kiest bovendien de meest kwetsbare slachtoffers.

‘Geen commentaar’

‘Geen commentaar’, is het enige dat de verdachte heeft gezegd tijdens de zitting. In het vonnis stelt de rechtbank dat de maatschappij beschermd moet worden tegen het gewetenloze gedrag van de verdachte. Ondanks zijn zeer jeugdige leeftijd ziet de rechter geen aanleiding het jeugdstrafrecht toe te passen. De leeftijd van de verdachte is wel de enige reden dat de straf lager uitvalt dan de door de officier van justitie geëiste 30 jaar. Voor oplegging van een TBS-matregel is onvoldoende informatie over de verdachte beschikbaar, omdat hij consequent heeft geweigerd mee te werken aan onderzoek.