25 jaar voor moord op toevallige voorbijganger

De 34-jarige Quincy S. heeft 25 jaar cel gekregen voor de moord op een 25-jarige onschuldige voorbijganger in de Amsterdamse De Clercqstraat, in mei 2015. Het Openbaar Ministerie had levenslang geëist. De rechtbank acht S. ook schuldig aan het voorbereiden van een liquidatie in Almere.

Aanvalsgeweer

Medeverdachten Mike I. (46) en Dendrid D. (23) en een vrouw van 40 krijgen 5 tot 7 jaar cel voor hun rol in die voorbereidingen.

S. liep op de avond van 13 mei 2015 samen met een nog onbekende andere man een shishalounge aan de De Clercqstraat binnen. Hij bleef, gewapend met een volautomatisch aanvalsgeweer bij de deur staan, terwijl zijn kompaan verder de zaak in liep. De twee waren speciaal op zoek naar een man (op wie eerder aanslagen zijn gepleegd).

Toen werd er door een onbekende vanuit de shishalounge geschoten, waarbij S. werd geraakt. Hij sleepte zich naar buiten en begon daar te schieten op de 25-jarige Youssef El Kahtaoui (foto), kennelijk in de veronderstelling dat die hem had beschoten. In werkelijkheid was El Kahtaoui
een toevallige voorbijganger, die uit zijn auto was gestapt nadat hij het schot had gehoord. Hij werd door meerdere kogels geraakt, waarbij de schutter ook nog bleef schieten toen hij al weerloos op de grond lag. Hij overleed ter plekke. Ook een voorbijrijdende tram werd door meerdere kogels geraakt. De schutter ging er samen met zijn handlanger op een scooter vandoor.

DNA-sporen

Dna-sporen op de kogel die de schutter troffen, leidden de recherche naar S.. De rechtbank stelt onder meer op basis van die sporen vast dat hij degene is geweest die het slachtoffer heeft doodgeschoten.

In de weken voorafgaand en na de moord trof S. daarnaast, samen met de drie andere veroordeelden, voorbereidingen getroffen voor een liquidatie in Almere. Ze reden vele malen in gestolen auto’s door de woonbuurt van hun beoogde slachtoffer. Ook bespraken ze in afgeluisterde gesprekken hun plannen tot in detail. Bij zijn aanhouding droeg S. man een vuurwapen. Hij en Mike I. waren bovendien in het bezit van versleutelde telefoons. Eén van de mannen bleek bovendien twee lagen kleding over elkaar te dragen, met daarbij ook doorzichtige handschoenen en een muts.

Gewetenloze hitman

De rechtbank noemt S. een professionele en gewetenloze hitman. Voor hem telt kennelijk alleen het geld dat de opdracht hem oplevert, aldus de rechtbank. ‘De twee zaken lijken bovendien samen te hangen met de golf van geweld en liquidaties in Amsterdam de afgelopen jaren, waarbij een mensenleven geen enkele waarde lijkt te hebben.’

Zie ook:

‘Geen bewijs tegen verdachte liquidatiepoging’

‘Het kon alle kanten oplopen’ (UPDATE2)

De dodelijke vergissing in de De Clercqstraat