OM eist levenslang tegen Quincy S.

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag levenslang geëist tegen de 33-jarige Quincy S. Hij wordt verdacht van onder andere de moord op Youssef El Kahtaoui (foto), op 13 mei 2015 en het voorbereiden van een liquidatie in Almere, die door de politie werd verijdeld. Ook in deze moordzaak spelen pgp-berichten een rol: ‘effe een sukkeltje vegen’.

Quincy S., die al tijden illegaal in Nederland verblijft, werd dinsdag al door de rechtbank ondervraagd over zijn mogelijke betrokkenheid bij een voorgenomen liquidatie in Almere, op 1 juni vorig jaar. S. gaf tijdens die zitting aan dat het ging om een incasso en stelde dat hij het doelwit niet kende. Verder beriep hij zich voornamelijk op zijn zwijgrecht.

Taba

Vrijdag ging het over de moord op de 25-jarige Youssef El Kahtaoui, die toevallig door de Amsterdamse de De Clerqstraat reed, toen daar in waterpijpcafé Tapas Lounge Village twee gewapende mannen op zoek waren naar ene Samir, alias Taba. Nadat een van de cafébezoekers een wapen had getrokken brak er een schietpartij los. Daarbij raakte een van de twee mannen gewond en viel deze naar buiten. Volgens het OM was dat Quincy S. Ondertussen was Youssef El Kahtaoui uit zijn Volkswagen Golf gestapt, omdat hij klappen had gehoord. De gewonde schutter vuurde vervolgens tientallen kogels af waarbij El Kahtaoui getroffen werd. Terwijl het slachtoffer op de grond ligt werd hij van dichtbij nogmaals onder vuur genomen door de schutter. Hoewel voormalig glazenwasser El Kahtaoui een bescheiden strafblad had, was hij die nacht op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Drie kogels raakten ook een passerende tram met daarin de bestuurster en zes passagiers. Zij bleven ongedeerd.

Camerabeelden

Op camerabeelden van een nabijgelegen restaurant is te zien dat kort daarop de twee mannen op een scooter vertrekken richting Admiraal de Ruyterweg. De officieren van justitie Hetty Hoekstra en Anke van de Venn lieten in de rechtszaal ook beelden zien van de trampassagiers die op de grond gaan liggen als er schoten klinken de tram wordt geraakt. Totaal werd er die avond 17 schoten gelost, afkomstig uit drie verschillende wapens. Op een van de aangetroffen kogelpunten wordt het dna van Quincy S. aangetroffen.

‘Handen omhoog’

Het OM ziet ook bewijs in getuigenverklaringen, onder andere van een van de cafébezoekers die een signalement geeft van de man die zou hebben geschoten, nadat hij zelf in zijn been was geraakt. Het zou om een ‘neger’ met een scooterhelm gaan, die in de Nederlandse taal met een Surinaams/Antilliaans accent ‘handen omhoog, handen omhoog’ riep. De getuige beschrijft de man verder als volgt: normaal tot mager postuur, ringbaardje en een zwarte huidskleur.

Opvallend

De officieren van justitie vinden het opvallend dat Alida R., vriendin van Quincy S. en mede-verdachte in de zaak van de verijdelde liquidatie in Almere, heeft verklaard dat S. in 2014 of 2015 een wond aan zijn buik had, ten gevolge van een steek- of schietpartij. Na een uitzending van het tv-programma Opsporing Verzocht over de moord op Youssef El Kahtaoui werd een telefoongesprek tussen Alida R. en Quincy S. getapt waaruit volgens het OM zou blijken dat ze het over de buikwond van S. hebben in relatie tot de schietpartij in de De Clerqstraat. Het OM denkt ook dat S. na de schietpartij op zolder bij de ex van Alida R. is verzorgd aan zijn schotwond.

‘Effe een sukkeltje vegen’

Ook in deze zaak ziet het Openbaar Ministerie bewijs in gekraakte pgp-telefoons van Ennetcom. Het OM meent verschillende berichten te hebben achterhaald waaruit op te maken valt dat S. diverse liquidatieopdrachten had aangenomen. Dat zou onder andere blijken uit berichtenverkeer tussen S. en Omar Lkhorf, zoals deze bijvoorbeeld op 5 februari 2016:

‘heb je pipa en vervoer?

pipa heb ik niet. Daarom zei ik je laatst ik heb een nodig’.

ok dan doen we morgen bro’. ‘Sta klaar morgen, want er is werk’.

Laat me vandaag alvast een pipa gaan halen dan regel ik die waggie man ook van mij. Dan is het meteen stroom’

Nu ga ik nog ff slapen. We gaan alles klaarzetten straks, dan kan je vanavond al werken’.

wat moet er dan gebeuren dan kan ik me alvast voorbereiden’.

effe een sukkeltje vegen’.

Is goed dan weet ik het’.

Fatale avond

Quincy S. wordt uiteindelijk in zijn cel aangehouden voor de moord in de De Clerqstraat, als hij vast zit voor de voorgenomen liquidatie in Almere. Hij had voor die laatste zaak dna moeten afstaan, wat vervolgens leidde naar de schietpartij in de De Clerqstraat. S. ontkent niet dat hij in het waterpijpcafé is geweest op de fatale avond. Tegenover de politie verklaarde hij:

‘Ik ben daar binnen geweest met die jongen die ik ken. Ik heb gezegd “handen omhoog”. Ik weet niet wie mij heeft beschoten. Toen ik naar de uitgang liep, werd er een paar keer geschoten en toen ben ik geraakt. In mijn buik of in mijn rug. De andere man stond bij de deur. Ik ben naar binnen gegaan met een klein zwart vuurwapen in mijn hand. Ik ben niet gevallen. We zochten iemand die moest betalen.’ 

Quincy S. ontkent op die avond geschoten te hebben. Verder beriep hij zich op zijn zwijgrecht.