Anti-coca miljoenen naar Bolivia

Europa heeft een duit in het zakje gedaan in de War on Drugs. De EU doneert 24,71 miljoen euro aan Bolivia. Het geld moet worden besteed aan subsidies aan boeren die andere producten moeten gaan telen dan coca-bladeren. De maatregel komt voort uit het toenemende belang van Bolivia in de cocaïnehandel naar Europa.

Door @Wim van de Pol

Harde maatregelen

Het aandeel van Colombia in de productie van coca-blaadjes, coca-pasta en cocaïne is het afgelopen decennium sterk afgenomen. Oorzaken zijn succesvolle bestrijding van Colombiaanse drugskartels, harde maatregelen tegen cocaboeren en de toenemende invloed van Mexicaanse kartels op de markt voor cocaïne. Peru is momenteel de grootste producent van cocaïne en cocablaadjes. 

Havens

Dat komt mede doordat de exporthavens voor cocaïne die naar Europa en Azië gaat deels is verschoven van de Caraïbische kust naar Brazilië en de havens van Buenos Aires en Montevideo. Brazilië is de grootste cocaïnemarkt van Zuid-Amerika, ook omdat er in dat land veel wordt gebruikt. Bolivia is belangrijk als doorvoerland maar ook steeds meer als producent van het halffabricaat coca-pasta en cocaïne. De meeste Boliviaanse cocaïne gaat naar Europa.

Koffie

In Bolivia zijn twee gebieden tussen het tropische laagland en de Andes belangrijk voor de coca-productie: de regio Cochabamba en Los Yungas bij de hoofdstad La Paz. De EU-maatregel moet boeren daar stimuleren in plaats van coca bijvoorbeeld koffie, sinaasappels of ander fruit te planten. Probleem is dat drugshandelaren voor cocablaadjes veel meer betalen. Dergelijk beleid is in Colombia en Peru nooit succesvol geweest.

Legale productie

Tussen 2007 en 2013 heeft de EU ruim 70 miljoen euro aan Bolivia gegeven voor de drugsbestrijding, dat heeft tot nu toe geen effect gehad op de stroom cocaïne die door het land gaat. Wel succesvol was het beleid van de Boliviaanse regering om met boeren een quotum af te spreken voor een vaste hoeveelheid legale productie van coca-blaadjes. Legale productie van coca wordt door de Indiaanse bevolking gebruikt in thee en om te kauwen als milde stimulant.

De EU doneerde twee jaar geleden 60 miljoen euro aan Peru. De Verenigde Staten vinden het Boliviaanse anti-coke-beleid veel te soft en willen de samenwerking met het land stopzetten.