27,64 ton cocaïne onderschept in Antwerpse haven door Sky ECC

De Belgische douane heeft de afgelopen 42 dagen in samenwerking met politie en justitie in Antwerpen in totaal 27,64 ton cocaïne onderschept in de Antwerpse haven. De partijen drugs kunnen volgens het Openbaar Ministerie rechtstreeks gelinkt worden aan de gekraakte chatdienst Sky ECC. Dat meldt het parket Antwerpen.

Tientallen partijen

In de onderschepte chatberichten speelt de internationale smokkel van partijen cocaïne een prominente rol. Op basis van die data gekraakte chats werden sinds 20 februari 2021 tientallen partijen cocaïne onderschept. Vrijdagnacht werd een partij van 10.964 kilo cocaïne ontdekt in een container op kaai 869. De drugs waren verdeeld over 9.842 pakken en zaten tussen een deklading blauw leder.

In totaal is er de afgelopen 42 dagen 27,64 ton cocaïne in beslag genomen in de Antwerpse haven. De totale straatwaarde bedraagt 1,382 miljard euro.

Er zijn nog geen arrestaties verricht, maar de onderzoeken naar de betrokkenen bij deze cocaïnedossiers lopen volop, zo meldt het parket.

Nieuwe feiten

Tijdens een gerechtelijk onderzoek naar een mogelijke dienstverlenende criminele organisatie die ervan verdacht wordt bewust geëncrypteerde telefoontoestellen te leveren aan criminelen zijn specialisten van politie er begin maart 2021 in geslaagd om de geëncrypteerde berichten van Sky ECC te kraken. Die data leveren informatie op in lopende dossiers, maar er komen ook nieuwe strafbare feiten aan het licht.