29,5 jaar voor dubbele liquidatie

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft twee mannen veroordeeld tot elk 29,5 jaar celstraf voor een dubbele moord in oktober 2008. De lijken van de slachtoffers werden gevonden in een kofferbak van een auto die was geparkeerd in Nieuw-Vennep en in een rioolbuis in Almere. Een van de verdachten, de 52-jarige Anand J., zou opdrachtgever van de moorden zijn. Hij had schulden bij een van de slachtoffers.

De 40-jarige Dwight W. zou de moorden hebben gepleegd. De twee kregen bij de rechtbank in Lelystad eerder 18 en 30 jaar celstraf opgelegd. Het Openbaar Ministerie had in hoger beroep 30 jaar tegen beide verdachten geëist.

Naast deze twee verdachten worden nog drie personen verdacht. Een van hen is Marion van de L., de vriendin van Dwight W., die voor de rechtbank werd veroordeeld tot 14 jaar voor het medeplegen van een van de moorden. De twee andere verdachten zouden sporen hebben uitgewist.

Schulden

Volgens het Openbaar Ministerie was de dubbele moord een ‘koelbloedige liquidatie’. J. zou het benauwd hebben gekregen toen een van de slachtoffers, Brian Stein uit Amsterdam (foto linksboven), J.’s zoon ontvoerde omdat J. schulden bij Stein had.

Daarop vroeg J. René Karamatali (foto rechts) uit Almere om Stein te vermoorden. Die weigerde dat en perste J. af. Hij wilde geld zien, anders zou hij het verzoek aan Stein doorvertellen. J. zou toen aan W. hebben gevraagd om beide mannen te vermoorden, denkt het Openbaar Ministerie.

Riool doorgespoeld

Het lichaam van de 29-jarige Karamatali werd in november 2008 gevonden in een riool in Almere, toen dat doorgespoeld moest worden. Stein werd in december 2008 dood gevonden in de kofferbak van zijn auto in Nieuw-Vennep, toen buurtbewoners de politie waarschuwden dat de voor hen onbekende auto al een tijdje in de buurt stond geparkeerd.

Uit onderzoek bleek dat beide slachtoffers twee dagen na elkaar, in oktober 2008, van dichtbij met een vuurwapen zijn doodgeschoten.

W. heeft ontkend dat hij iets met de moorden te maken had. Hij schreeuwde tijdens een eerdere zitting naar de familie van de slachtoffers: ‘Ik heb het niet gedaan, ik kende die gasten niet!’ J. heeft zich in de hele zaak op zijn zwijgrecht beroepen.

Opvallende schietpartij

De slachtoffers belandden in januari 2005 in een opvallende vechtpartij. Boneka Belserang stond samen met August Adjoeba en Clyde de Jesus bij de uitgang van een parkeergarage in Amsterdam te praten met de bestuurster van een auto. Achter die auto stond een auto waarin Bryan Stein met zijn lijfwacht Rico Flores Lopez zat. Daarachter stond weer een auto met een portier van de parkeergarage, die een paar keer toeterde.

Adjoeba dacht dat de auto van Stein had getoeterd, en richtte zich tot Stein waarna direct een vechtpartij ontstond. Rico Flores trok een pistoolmitrailleur die Belserang hem wist te ontfutselen. Belserang schoot daarop Rico Flores dood en werd voor doodslag veroordeeld. Alle vijf betrokkenen bij die schietpartij zijn de afgelopen jaren doodgeschoten.

Hier zijn de verschillende vonnissen te vinden.

Lees ook:

Eis: 30 jaar in dubbele liquidatie