3 jaar cel voor smokkel 88 Flobert-wapens

Albertus E. (38) uit Tiel kocht vuurwapens bij een winkel in Slowakije en reed deze naar Nederland. Toen hij dit voor de zevende keer deed, werd hij aangehouden. De officier van justitie eiste 5 jaar celstraf, de rechtbank Rotterdam legt hem donderdag een aanzienlijk lagere celstraf van 3 jaar op.

Ombouwen

Toen E. werd aangehouden lagen er twaalf zogenaamde Grand-Power-Flobert pistolen in een tas op de achterbank. Flobert pistolen zijn in Slowakije en Duitsland vrij eenvoudig verkrijgbaar maar in Nederland verboden. Ze zijn oorspronkelijk bedoeld voor kaliber 9mm patronen maar de loop is zodanig omgebouwd dat ze geschikt zijn voor kaliber 6mm patronen. Alle andere onderdelen zijn precies hetzelfde als bij de 9mm uitvoering.

88 Flobert pistolen

Later bekende E. dat hij in totaal 88 Flobert pistolen heeft ingevoerd, voor een onbekend gebleven mededader. De officier van justitie eiste vijf jaar cel voor het invoeren van de 88 Flobert pistolen. Een hoge strafeis, omdat volgens de officier de Flobert pistolen makkelijk om te bouwen zijn naar 9mm kaliber vuurwapens. Alleen de loop hoeft te worden vervangen. De conclusie van het Openbaar Ministerie was dan ook dat E. serieuze vuurwapens aan het Nederlandse criminele circuit heeft geleverd.

Zeven keer

Maar de rechtbank ging hier niet in mee. Weliswaar zijn Flobert pistolen vuurwapens, maar met een 6mm kaliber waarmee kogels van een kleiner kaliber dan gebruikelijk kunnen worden afgeschoten en ook nog eens met minder kracht. Wel rekende de rechtbank het E. aan dat hij zeven keer heen en weer naar Slowakije is gereden. Ook vindt de rechtbank dat E. moet hebben geweten om wat voor soort vuurwapens het ging en dat deze in criminele handen zouden vallen.

3 jaar cel

Voor de invoer van van 88 kaliber 9mm vuurwapens zou de rechtbank een gevangenisstraf van 6 of 7 jaar hebben opgelegd. Omdat het hier om de kleinere Flobert pistolen gaat, is volgens de rechtbank een gevangenisstraf van drie en een half jaar passend. Bovendien, omdat E. heeft bekend en hiermee ‘enige verantwoordelijkheid voor zijn gedrag’ heeft genomen, heeft de rechtbank een half jaar van de 3,5 jaar afgetrokken.

Rechtbank Rotterdam legt daarom aan E. uit Tiel voor het invoeren van de 88 Flobert pistolen een gevangenisstraf van drie jaar op.

Uitspraak: Rechtbank Rotterdam inzake Albertus E. uit Tiel op 1 augustus 2019