3 ton voor smokkel van 261 kilo coke

Maandag is de rechtszaak begonnen tegen 5 verdachten van de smokkel van 261 kilo cocaïne. De coke werd in juni vorig jaar gevonden in de watertanks van een viskotter uit Urk. De 31-jarige Johannes N. uit Urk bekende dat hij 300.000 euro had ontvangen voor de smokkel. Andere bemanningsleden kregen 30.000 euro. 

Tijdens de rechtszitting kwamen meer details naar voren over de bedreigingen die Johannes N. had ondergaan. Zo kreeg hij een lijst met namen van familieleden te zien, inclusief BSN. Ook werd hem een foto getoond van zijn dochtertje. Dat alles bedoeld om hem onder druk te zetten. De organisatoren van het transport zouden zo hebben willen voorkomen dat N. naar de politie zou stappen. De criminelen slaagden in hun opzet. N. tegenover de rechter: ‘Ze beschikken over alle gegevens. Ik durfde het niet aan.’ Ook in de rechtbank deed hij er verder het zwijgen toe en weigerde hij namen te noemen: ‘Dan kom ik misschien wat eerder naar huis, maar heb ik wel een paar kogels in mijn kop.’

Organisatoren

Naoufal “Noffel” F. en Muhammed S. worden door justitie als de organisatoren van het cokestransport gezien. Officier van justitie Koos Plooij vermoedt dat zij achter meer cocaïnetransporten via kotters zitten. Het Openbaar Ministerie baseert dat onder andere op pgp-berichten die opdoken na de liquidatiepoging op Peter R. in Diemen. Noffel F. wordt beschouwd als de opdrachtgever van die liquidatie. Tegen hem werd onlangs 20 jaar cel geëist.

Morgen volgt de strafeis tegen de vijf verdachten, waaronder een Montenegrijn en een Pool.

Muhammed S. moet later voorkomen.