OM: ‘eigenaar viskotters ernstig bedreigd’

Een Urker eigenaar van twee viskotters (en verdachte) is volgens officier van justitie Koos Plooij ernstig bedreigd om niet meer te verklaren in de zaak van de cocaïnesmokkel van 251 coke die dit jaar gevonden is op een kotter in de haven van Harlingen. Er lijken overigens nog meer Urker kotters verdacht te worden van cokesmokkel.

Door @Wim van de Pol

Johannes N. staat met onder meer een schipper, twee matrozen en een Montenegrijn terecht voor de rechtbank in Amsterdam. Ze worden verdacht van het uit zee oppikken van pakketten cocaïne door viskotters.

Volgens Koos Plooij loopt er momenteel opsporingsonderzoek naar de verbanden tussen de groep vissers en een groep Amsterdammers, van wie Muhammed S. in september in de zaak is aangehouden. Volgende maand staat S. terecht in een pro forma-zitting.

Meer transporten

Aan Johannes N. en de overige verdachten die dinsdag terechtstaan wordt alleen het Harlingse transport ten laste gelegd. Die coke zou enkele dagen voor de inbeslagname uit zee zijn gevist nadat er vanaf het het Panamese containerschip MSC Krysta pakketten overboord waren gezet op een containerschip-route in de Noordzee.

Officier Plooij zei dat er meer “Urker” transporten in onderzoek zijn. Uit ontcijferde pgp-berichten tussen onder meer Muhammed S. en Naoufal “Noffel” F. (uit 2015 is volgens justitie al sprake van Urker vissers die die ‘op het water kunnen aannemen en opvangen’.

Op de zitting tegen S. zal mogelijk blijken welke andere transporten er zouden zijn geweest, en of de kotters van Johannes N. daar volgens justitie bij betrokken zijn geweest. In het dossier tegen de vissers komt naar voren dat Muhammed S. over nog meer Urker kotters spreekt die kennelijk kunnen worden ingezet.

Ook Noffel F. zal kennelijk voor cokesmokkel worden gedagvaard. Momenteel loopt een zaak tegen Noffel wegens de mislukte aanslag op Peter R..

‘Kankerhuis’

Volgens Plooij had S. in 2015 al een groep de Urker vissers in zijn greep. S. zou in juni 2015 het volledige adres en de geboortedatum van Johannes N. hebben doorgegeven aan Noffel F. in een pgp-bericht. Hij sprak er volgens Plooij ook over dat er geen anderen ‘naar binnen’ moeten gaan. Hij bedoelde daar volgens Plooij mee dat voorkomen moest worden dat anderen N. zouden afpersen over zijn activiteit met drugs en zij hem exclusief zouden gebruiken. Noffel en S. overlegden volgens Plooij over de inzet van geweld tegen N..

Hij zou ook ‘600k klaar leggen’ voor als er iets mis zou gaan, en er geweld zou moeten worden gebruikt. Er zou een ’team voor pikieuw’ klaar moeten zijn. Of dit over N. gaat is echter niet helder.

Later spreekt S. volgens justitie wel over een dreiging aan N., aldus justitie. Hij zou op de pgp hebben geschreven:

Die N. weet niet ik heb granaten liggen (…) ik gooi op die kankerhuis van hem als mijn hoofd moe wordt.

Die dreiging stamt uit 2015 maar N. heeft inmiddels tegenover de politie gezegd dat hij is bedreigd in de huidige zaak.