33 maanden cel voor hulpje Peter R. de Vries

De 45-jarige Patrick van der E., die enige bekend verwierf in de undercover-operatie op Joran van der Sloot in 2008, is door de rechtbank in Zutphen veroordeeld tot 33 maanden cel. Het Openbaar Ministerie had 2,5 jaar cel geëist. De rechtbank liet in het vonnis meewegen dat Van der E. al een lang strafblad heeft. 

Van der E. werd maandag onder andere schuldig bevonden aan een ramkraak en een poging tot ramkraak van een juwelier aan het Mercatorplein in Apeldoorn. Daarbij werd een grote hoeveelheid sieraden buit gemaakt.

Skikleding

Van der E. was al eens eerder veroordeeld voor een ramkraak. Zo werd hij in 2013 door de rechtbank veroordeeld tot 1 jaar cel omdat hij met twee medeverdachten voor 30.000 euro aan dure skikleding had gestolen bij een winkel in Oosterbeek. Vandaar ook dat de rechtbank wijst op herhalingsgevaar. Verder vindt de rechtbank dat de verdachte geen verantwoordelijkheid neemt voor zijn daden door zich stelselmatig op zijn zwijgrecht te beroepen. Van der E. ontkende tijdens de rechtszitting bij de ramkraak aanwezig te zijn geweest.

Joran van der Sloot

Van der E. werkte met Peter R. de Vries samen in een undercoveroperatie met verborgen camera op Joran van der Sloot. Volgens De Vries bekende Joran van der Sloot in die uitzending wat hij met de Amerikaanse Natalee Holloway heeft gedaan in 2005. Maar uiteindelijk leidden de uitspraken van Van der Sloot niet tot oplossing van de zaak.