35 maanden celstraf voor uithalers van coke in lading bananen uit Ecuador

35 maanden celstraf voor uithalers van coke in lading bananen uit Ecuador

De rechtbank in Den Bosch heeft woensdag twee mannen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 35 maanden, voor de smokkel van een grote hoeveelheid cocaïne, die zat verstopt in een lading bananen.

Beeld: de rechtbank in Den Bosch

Smokkel

Het gaat om een 55-jarige man uit Etten-Leur en een 59-jarige man uit Hoogerheide. Ze waren betrokken bij de smokkel van 72 kilo cocaïne in een lading bananen uit Ecuador. Een medeverdachte werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Schijn

Het heeft er volgens de rechtbank alle schijn van dat de verdachten ook betrokken waren bij andere drugsdelicten. Zo hadden zij te maken met een aantal zendingen die vanuit Portugal naar ons land kwamen. Hierin zaten volgens het Openbaar Ministerie grondstoffen voor de productie van amfetamine of methamfetamine.

‘De rechtbank moet echter concluderen dat door een gebrekkige weergave van de onderzoeksresultaten in Portugal, niet met voldoende zekerheid valt te zeggen om welke stoffen het daadwerkelijk ging. De mannen worden daarom vrijgesproken van dit verwijt.’

Een medeverdachte wordt bij gebrek aan sluitend bewijs vrijgesproken van betrokkenheid bij beide drugsdelicten.

Het verweer van de advocaat van de verdachten kwam er op neer dat niet was vast te stellen welke stoffen er daadwerkelijk geleverd zijn bij de verschillende leveringen. Verder zou de wetenschap ontbreken bij de verdachten om welke stoffen het ging, waardoor ze niet wisten dat ze strafbaar bezig waren.

Uithalers

Over de exacte rol van de verdachten is weinig duidelijk geworden. Wel staat voor de rechtbank vast dat zij in ieder geval als een soort uithaler fungeerden voor de partij cocaïne die in de loods werd aangetroffen. Hiervoor kregen zij naar eigen zeggen 2.500 euro.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachten eerder voor drugsdelicten zijn veroordeeld. Ook weegt mee dat het delict van ruim 4,5 jaar geleden dateert en dat sprake is van overschrijding van de redelijke termijn waarbinnen deze zaak inhoudelijk voor de rechter had moeten worden gebracht. De rechtbank legt daarom geen 40 maanden, maar 35 maanden cel op.