35 van 1600 delinquenten knipten enkelband door

35 veroordeelde personen zijn sinds begin 2016 op de vlucht geslagen door hun elektronische enkelband door te knippen. Dat blijkt uit cijfers die De Telegraaf  heeft opgevraagd bij Reclassering Nederland. Jaarlijks dragen ongeveer 1.600 mensen een enkelband.

Cetin G.

Bij de 35 ging het om veroordeelden die de laatste fase van hun straf thuis uitzaten en verdachten in voorarrest die thuis onder elektronisch toezicht stonden. De Telegraaf inventariseerde dit aantal nadat vorige maand bleek dat de Schiedamse cocaïnecrimineel Cetin G. in november was ontsnapt na het doorknippen van zijn enkelband, terwijl 14 jaar cel tegen hem was geëist.

Goed

Onder de ontsnapten personen waren drie moordenaars, elf overvallers, een verkrachter en drie drugscriminelen. Reclassering kan woensdag niet zeggen hoeveel er uiteindelijk weer in de kraag zijn gevat. Sjef van Gennip van Reclassering Nederland tegen De Telegraaf: ‘Nog geen veertig incidenten per jaar op 1600 dragers vind ik niet veel. Bij 98 procent van de dragers gaat het goed.’