NLse liquidatieverdachte in Marokko: 4 maanden

De Amsterdamse crimineel Houssine A. (34) is in Marokko veroordeeld tot vier maanden celstraf vanwege identiteitsfraude. De Nederlandse autoriteiten hadden gehoopt A. veel langer achter de tralies te krijgen, omdat hij door de Nederlandse politie in verband wordt gebracht met verschillende liquidaties.

A. was jarenlang voor de Nederlandse justitie op de vlucht, en werd eind juli aangehouden omdat hij via Tanger met een vals paspoort Marokko was binnengekomen. De rechtbank van Marrakesh acht bewezen dat hij inderdaad een vals paspoort heeft gebruikt, en veroordeelde hem woensdag tot vier maanden celstraf.

Nederlandse straf staat nog open

In Nederland moest A. nog een celstraf uitzitten van 244 dagen vanwege zware mishandelingen in Amsterdam. Maar Nederland en Marokko hebben geen verdrag dat mogelijk maakt om een straf over te dragen, en Marokko levert geen onderdanen uit. Er wordt op dit moment overlegd tussen de autoriteiten van Nederland en Marokko om een oplossing te vinden.

Het Nederlandse OM vreest dat hij weer onderduikt zodra hij de straf die hij woensdag kreeg opgelegd heeft uitgezeten. A. staat internationaal gesignaleerd, en zodra hij Marokko uitreist kan hij worden opgepakt.

Martha

A. was betrokken bij liquidaties geliquideerde topcrimineel Gwenette Martha. Hij groeide op in de Amsterdamse Pijp. In 2012 ontstond er ruzie in de groep rond Martha, onder meer met Benaouf A.

A. is veroordeeld tot tien jaar celstraf voor de moord op Najeb Bouhbouh, een van de vertrouwelingen van Martha. Bouhbouh werd in oktober 2012 geliquideerd in Antwerpen, en rond die tijd verdween ook Houssine A. De recherche ging er al snel van uit dat hij was ondergedoken, waarschijnlijk in Midden-Amerika. Benaouf A. was het eigenlijke doelwit in de liquidatie in de Staatsliedenbuurt in 2012.