4,5 jaar cel geëist tegen voormalig FIOD-rechercheur voor miljoenenfraude

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag voor de rechtbank van Zutphen vierenhalf jaar cel geëist tegen de 40-jarige voormalig FIOD-rechercheur Jonathan van der L., die verdacht wordt van miljoenenfraude van het geloofsnetwerk Noorse Broeders. In totaal fraudeerde de verdachte volgens justitie voor minimaal 6,5 miljoen euro.

Panama

Het strafrechtelijk onderzoek naar de fraude startte in 2016 naar aanleiding van een aangifte door HMC, een goede doelen-stichting van geloofsgemeenschap de Noorse Broeders (formeel de Christelijke Gemeente Nederland). Uit onderzoek bleek dat de oud FIOD-rechercheur de financiële geldstromen van de geloofsgemeenschap beheerde en dat hij volgens justitie op geraffineerde wijze, door middel van valse overeenkomsten en gebruik van een in Panama gevestigde vennootschap, miljoenen van de geloofsgemeenschap weg sluisde.

Buitenlandse bankrekeningen

Deze geldbedragen werden onder meer gestald op bankrekeningen in Saint Vincent en de Grenadines (in de Caribische Zee) en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Kort na het vertrek van de verdachte bij de geloofsgemeenschap kwam de fraude aan het licht. In totaal fraudeerde Van der L. voor minimaal 6,5 miljoen euro.

De voormalig topman van het orthodox-christelijke kerkgenootschap Noorse Broeders sluisde het geld weg omdat hij van plan zou zijn geweest een nieuw leven te starten met een prostituee.

Veel aanzien

Volgens het OM kon Jonathan van der L. de miljoenenfraude ‘op relatief eenvoudige wijze en vrijwel onopgemerkt doen’ omdat hij ‘binnen de gemeenschap een groot vertrouwen en aanzien genoot, veel vrijheid van handelen had en hij over creditcards van de bedrijven beschikte’. Van 2015 tot en met januari 2016 haalde hij volgens de officier van justitie een vermogen binnen door verduistering, oplichting en valsheid in geschrift.

Voormalig prostituee

De man wordt samen met zijn 28-jarige vriendin Frederique P. (de voormalig prostituee) ook verdacht van witwassen van de gestolen gelden. Zo werd in 2015 een woning ter waarde van 1,1 miljoen euro met het verkregen geld gekocht en op haar naam gezet. Ook wordt de vrouw verdacht samen met haar vriend een valse arbeidsovereenkomst en werkgeversverklaring te hebben opgemaakt met als doel om een hypotheek te verkrijgen.

Tegen de ex-callgirl is vijftien maanden gevangenisstraf geëist waarvan vijf maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar en met aftrek van voorarrest. Tegen twee van de betrokken bedrijven, waarvan de mannelijke verdachte de feitelijke bestuurder was, zijn geldboetes van respectievelijk 500.000 euro en 150.000 euro geëist.