4,5 jaar voor wapenverkoop aan politie-undercover

De rechtbank in Arnhem heeft dinsdag een 50-jarige man uit Nijmegen voor wapenhandel en wietteelt veroordeeld tot 54 maanden cel. De man verkocht aan een undercoveragent verschillende wapens en munitie.

Verklaringen

Ook legde hij tegenover hem verklaringen af over zijn wapenhandel. Een 47-jarige man die de wapens leverde krijgt 18 maanden. De rechtbank sprak een 25-jarige verdachte uit Nijmegen vrij van wapenhandel maar veroordeelde hem voor witwassen en het bezitten van wiet en twee vuurwapens tot 338 dagen cel.

Anderhalf jaar

De rechtbank gaat ervan uit dat de 50-jarige man ruim anderhalf jaar lang verschillende vuurwapens en munitie inkocht en doorverkocht aan verschillende klanten. Ook sprak hij in het bijzijn van zijn 12-jarige dochter over wapens en liet hij in haar bijzijn deze wapens aan anderen zien.

Rijke Nederlander

De poitie-undercover poseerde als een rijke Nederlander die in Spanje woonde en zijn vermogen in de xtc had opgebouwd. De verklaringen van de verdachte over zijn wapenhandel aan de undercover ziet de rechtbank in grote lijnen als betrouwbaar omdat ze op veel onderdelen worden bevestigd door andere bewijsmiddelen, zoals tapgesprekken.

Tegenover de undercoveragent verklaarde de verdachte dat klanten van hem weleens een ripdeal doen. Verder zou de man ook wapens leveren die door een kogelwerend vest schieten en dat maakt hem ‘geen flikker’ uit, omdat hij niet degene is die de trekker overhaalt.

Lager dan de eis

De straf die de rechtbank oplegt is lager dan de eis van de officier van justitie. Dit komt omdat de rechtbank een kortere periode van wapenhandel bewezen vindt. Ook gaat de rechtbank niet uit van wapenhandel met contacten over de grens.

De man moet ook een bedrag van ruim 22 duizend euro aan de staat betalen. Dit bedrag komt overeen met de opbrengsten van de wapenhandel en de wiet.