45 maanden cel voor 22-jarige politiemol

De 22-jarige Mehmet A. uit Tiel moet bijna 4 jaar de cel in. De rechtbank acht de aspirant politieman schuldig aan schending van het ambtsgeheim, computervredebreuk en corruptie. Door het lekken van A. liep onder andere een lopend politieonderzoek stuk.

De straf van 45 maanden is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Plofkrakers

Mehmet A. was sinds begin 2017 tijdens zijn opleiding arrestantenwacht bij het cellencomplex in Amsterdam-Zuidoost en deed straatsurveillance. Sinds december 2017 heeft hij tientallen namen van drugscriminelen, plofkrakers en leden van criminele motorclubs opgezocht in politiesystemen. Eind november vorig jaar werd hij gearresteerd. A. heeft bekend dat het zou gaan om vijftig verschillende namen. Hij kwam op de radar van rechercheurs na een anonieme tip dat hij was omgekocht door 2 criminele broers uit Tiel.

No Surrender

Mehmet A. zou ook leden van No Surrender in Midden-Limburg hebben geïnformeerd over het feit dat hun (inmiddels afgezette) president contacten zou onderhouden met de politie. De door de aspirant-agent verstrekte informatie leidde er toe dat de president door de leden van het chapter in Midden-Limburg werd afgezet. Vervolgens werd het voormalig kopstuk – naar eigen zeggen – door de No Surrender-leden afgeperst.

Vertrouwen geschaad

De rechtbank neemt het de man zeer kwalijk dat hij ernstig misbruik maakt van zijn bijzondere positie als politieagent. Van hem wordt absolute integriteit verwacht. In plaats daarvan heeft de man het in hem gestelde vertrouwen zwaar geschaad en de opsporing van strafbare feiten verstoord. Hij heeft dit alleen gedaan met het doel om geld te verdienen. De man ondermijnt hiermee de rechtstaat. Ook brengt hij ernstige schade toe aan het vertrouwen dat in de politie gesteld moet kunnen worden.