50 miljoen crimineel vermogen gepakt

De overheid heeft in 2012 jaar 49,7 miljoen euro aan crimineel vermogen afgepakt via het strafrecht. Dat is 11 procent meer dan in 2011, toen via het strafrecht 44,6 miljoen euro werd afgepakt. Bijzondere opsporingsdiensten, Koninklijke Marechaussee, politie, Openbaar Ministerie en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) werken nauw samen in het plukze-beleid van Justitie, dat een speerpunt aan het worden is in de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit.

‘Het overgrote deel van alle criminaliteit wordt gepleegd met het oog op snel financieel gewin. Door crimineel vermogen af te pakken, maken de betrokken overheidsinstanties duidelijk dat misdaad niet loont. Criminelen verliezen niet alleen het misdaadgeld, maar daarmee ook hun status in het criminele milieu’, aldus een persbericht van het functioneel parket van het Openbaar Ministerie.

Het ministerie van Justitie heeft de afgelopen jaren de wetgeving veruimd om zoveel mogelijk crimineel vermogen af te kunnen pakken. Steeds vaker wordt beslag gelegd op geld, vastgoed en luxe goederen van criminelen. Op die manier wordt zeker gesteld dat het crimineel vermogen ook daadwerkelijk kan worden geïnd na een veroordeling door de rechtbank.

Crimineel vermogen wordt eerst en vooral afgepakt om slachtoffers van misdrijven financieel te kunnen compenseren, aldus het OM.