6,7 miljard euro aan verdachte transacties

In 2017 waren er in Nederland volgens onderzoek van de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU) 40.546 financiële transacties met een totale waarde van bijna 6.7 miljard euro verdacht. Dat maakte de politie dinsdag bekend. In het persbericht staat niet welk deel daarvan leidde tot concrete resultaten.

Ongebruikelijke transacties

Bijna 6,7 miljard is het hoogste bedrag dat ooit in een jaar door de FIU-Nederland als verdacht werd bestempeld. De FIU deed onderzoek in 2017 naar aanleiding van de 360.000 meldingen die werden gedaan door (bijvoorbeeld) banken, handelaren, casino’s, makelaars, advocaten en notarissen. Deze groepen zijn verplicht “ongebruikelijke transacties” te melden bij de FIU, bijvoorbeeld overboekingen van meer dan 10.000 euro of transacties die kunnen duiden op witwassen of financiering van terrorisme.

Stapel

FIU-Nederland analyseert en onderzoekt de meldingen en verklaart die verdacht als daar een aanleiding voor bestaat. De 40.546 verdachte transacties zijn overgedragen aan de opsporings-, inlichtingen-, en veiligheidsdiensten.

De politie meldt niet in hoeveel gevallen dit heeft geleid tot concrete resultaten zoals rechtszaken.

In het verleden bleven dergelijke meldingen bij de politie vaak op een grote stapel liggen wachten omdat er niet genoeg capaciteit was of prioriteit werd gegeven aan nader strafrechtelijk onderzoek.

In 2017 zijn 3.139 transacties door de FIU-Nederland verdacht verklaard op basis van een mogelijk verband met het financieren van terrorisme, onderzoeken naar contraterrorisme of een verbinding met een uitreis naar gebieden waar Islamitische Staat actief was.