7 miljoen euro cash, gestolen dienstwapens en Surinaamse cokehandelaren

In de zaak rond Donovan A. (foto), de beleidsmedewerker van de politie die begin maart van dit jaar werd gearresteerd, komen steeds meer details naar buiten. Onder andere over de rol van Surinaamse muzikanten en de betrokkenheid van de modelagent die verdachte werd.

Volgens het AD werd maanden geleden al ontdekt dat Donovan A. verdacht gedrag vertoond. Hij snuffelde opvallend vaak in de politiesystemen. Maar kritiek op de politiemedewerker lag gevoelig, omdat A. – getrouwd, homoseksueel en met Surinaamse roots – in het korps dat steeds meer vraagt om diversiteit werd beschouwd als een “kroonjuweel”.

Mr. Don

Naast zijn baan bij de politie deed Donovan A. er van alles bij. Onder de naam Mr. Don runde hij jarenlang een entertainmentbedrijf en een beveiligingsbedrijf. Op Instagram liet hij zien van het luxe leven te houden. Donovan A. laat daar foto’s zien van zijn gloednieuwe Mercedes, de Jaguar cabriolet die hij huurde op zijn bruiloft, en een duur Breitling-horloge om zijn pols. Op die laatste foto reageerde een collega van de politie: ‘Hebben wij nog steeds dezelfde baas?’

Wirwar

A. blijkt ook medebestuurder te zijn van een bv die gelinkt is aan een bemiddelingsbureau voor appartementenverhuur. Daardoor komt A. duidelijker op de radar van de opsporingsdiensten. De financiële recherche draait sinds 2018 een onderzoek naar spookwoningen in Den Haag en omstreken die worden gebruikt door zware criminelen. De politie doet in november vorig jaar een inval waarbij 3 ton cash, een vuurwapen en munitie worden gevonden. Ook worden de Surinaams-Hindoestaanse broers Anil en Robby S. opgepakt. Ze spelen allebei in een band en zijn mogelijk betrokken bij een cokelijn uit Suriname. In het onderzoek van de recherche naar de wirwar van bedrijfjes rond de spookwoningen wordt ook het bemiddelingsbureau getraceerd waarvan A. medebestuurder is.

Inside job

Bij nieuwe invallen, begin maart van dit jaar als ook Donovan A. wordt gearresteerd, komt er meer zicht op de zaak. Zo vindt de politie maar liefst 7 miljoen euro aan cash. Naast de berg met geld worden ook 2 exemplaren van de Walther P99Q aangetroffen, het dienstwapen van de politie. Nader onderzoek leert dat de 2 vuurwapens zijn gestolen uit een wapendepot in Zutphen, in juli 2018. De inbraak, waarbij 25 dienstwapens werden ontvreemd, was waarschijnlijk een inside job.

Hoe diep?

De vraag is hoe diep politiemol Donovan A. zit in de criminele netwerken van verhuurpraktijken aan criminelen, cocaïnetransporten uit Suriname en gestolen justitiewapens. Heeft hij zich per ongeluk in een wespennest gestoken, of had hij weet van de topcriminelen in de spookwoningen waaraan hij verbonden was, zo vraagt het AD zich af.