Politiemedewerker opgepakt voor witwassen bij grote actie spookwoningen (UPDATE)

Een beleidsmedewerker van de directie Facilitair Management van de politie is een van de arrestanten bij de grote politieactie eerder deze week tegen spookwoningen. Daarbij werden miljoenen aan cash en auto’s gepakt. De politiemedewerker wordt verdacht van witwassen, zo meldt de politie.

De afdeling Facilitair Management houdt zich bezig met vastgoed en huisvesting. Er werken 75 mensen.

‘Topman’

Volgens De Telegraaf is de verdachte Donovan A. (foto) een topman van de politie en wordt hij gezien als schakel tussen de criminelen en de eigenaren van de woningen waar miljoenen euro’s aan cash en wapens werden gevonden. Het gaat vooral om huizen in de Haagse wijk Ypenburg. In totaal werden deze week 27 woningen doorzocht waarbij 18 mensen werden opgepakt, waaronder dus de politiemedewerker. De aangehouden politieman werkt op het hoofdbureau van de politie in Den Haag, waar hij rechtstreeks de korpsleiding adviseert. Donovan A. (36) zou samen met 2 anderen tot de hoofdverdachten behoren.

Mr. Don Entertainment

Donovan A. (foto boven) heeft een bedrijf met de naam ‘Mr. Donovan Entertainment’, dat beveiliging regelt op feesten. A. werkt nu 9 jaar bij de politie. Daarvoor was hij veiligheidsadviseur voor het Ministerie van Justitie en Veiligheid. A. heeft een Surinaamse achtergrond, net als vele andere verdachten die in de actie tegen de spookwoningen zijn opgepakt. Ze zouden deel uit maken van een zeer omvangrijke, internationaal opererende drugsorganisatie met lijnen naar Suriname, aldus De Telegraaf.

Schandalen

De affaire komt op een voor de politie ongelukkig moment. Eerder deze week kregen ook al 2 andere schandalen binnen de politie aandacht. Zo werd al een rechercheur van de Landelijke Eenheid opgepakt op verdenking van lekken. En tegen de 22-jarige Mehmet A., agent in opleiding in Amsterdam, werd 45 maanden cel geëist, omdat hij volgens het Openbaar Ministerie een jaar lang criminelen tegen betaling voorzag van gevoelige informatie.