8 jaar cel voor ex-tbs’er

Een 57-jarige ex-tbs’er is door de rechtbank van Leeuwarden veroordeeld tot 8 jaar cel. Ook leggen de rechters de man tbs met dwangverpleging op. De verdachte, die ook wel bekend staat als de Griek, had in augustus vorig jaar twee mannen neergestoken. Peter Nieboer (43) werd geraakt in zijn hart en overleed. 

De steekpartij vond plaats in het Pension Welgelegen te Berlikum (Friesland) waar vooral veel alleenstaande dak- en thuislozen verblijven.

Eerder veroordeeld

Volgens deskundigen lijdt de Griek aan schizofrenie en grootheidswaan.  Hij is al eens eerder veroordeeld tot tbs nadat hij in de bibliotheek in Deventer iemand had neergestoken.

Ruzie

De steekpartij in Berltsum gebeurde tijdens een ruzie. De Griek zorgde vaak voor overlast in het pension door luid te praten en te schreeuwen. Op 5 augustus klopten Peter Nieboer en een 59-jarige man op de deur van de Griek om te vragen of het wat rustiger kon. De verdachte was aan het koken en probeerden de twee mannen uit zijn kamer te duwen. Dat liep uit de hand, waarbij de Griek beide mannen twee keer stak.

Getrouwd

Volgens De Leeuwarder Courant mocht de Griek in 2013 de tbs-kliniek verlaten en trouwde hij met een mede-voormalig tbs’er. Nadat hij van haar scheidde belandde de man vanuit Utrecht in 2016 in het pension in Berltsum, waar tientallen alleenstaande mannen wonen.

Noodweer

Ivonne Leenhouwers, de advocaat van de verdachte, voerde aan dat haar cliënt zich had verdedigd, noodweer dus, maar daar ging de rechtbank niet in mee. ‘Ik zou het weer zo doen’, antwoordde de verdachte op de vraag van de rechtbank of steken niet een veel te overtrokken reactie was. ‘Ik werd aangevallen in mijn eigen domein.’