Onderzoek van de politie heeft uitgewezen dat bij de overval op de miljonair Wim Zegwaard en zijn partner in Rijswijk 8,2 miljoen euro aan contanten is buitgemaakt. Daarnaast is er ook voor 13 miljoen euro aan horloges meegenomen. Dat melden Telecrime en Crimescene.PRO op basis van stukken uit het strafdossier van Reda N., hoofdverdachte in de zaak. Volgens Telecrime is het bewijs tegen N. ‘niet heel sterk’.
Volgens Telecrime bestaat het bewijs voornamelijk uit informatie van de Criminele Inlichtingen Eenheid, maar is er geen concreet bewijs zoals een dna-spoor van N. Ook is de verdachte maandenlang afgeluisterd, maar ook dat heeft niks opgeleverd.
Op basis van de stukken uit het strafdossier heeft Telecrime een reconstructie gemaakt van de overval op Zegwaard. Bij de overval, die plaatsvond op 22 maart 2012, zouden de daders kleding hebben gedragen die leken op die van een arrestatieteam. Op de jassen zou onder meer een opdruk van de tekst ‘Amsterdam’ staan.
Deal van 50.000 euro
Tijdens de overval maakt Zegwaard een deal met de overvallers. Ze krijgen 50.000 euro mee. Maar terwijl de een van de overvallers met de slachtoffers naar boven lopen om een ring en een horloge te halen, loopt een andere overvaller naar de kluis in de kelder. Die haalt hij helemaal leeg en de inhoud stopt hij in kussenslopen en een reiskoffer.
De politie vindt na de overval in de kluis lege enveloppen waarop bedragen zijn geschreven. Al die bedragen worden bij elkaar opgeteld en daaruit blijkt dat er 8,2 miljoen euro in de kluis moet hebben gelegen. Zegwaard ontkent dat er zoveel geld in de kluis lag.
In de kluis lagen ook tussen de 250 en 300 horloges van merken als Rolex, Cartier en Frank Muller. Die zouden bij elkaar 13 miljoen euro waard zijn, hoewel Zegwaard volgens Crimescene.PRO zegt dat hij niet weet hoeveel de horloges waard zijn, omdat hij ze nooit heeft laten taxeren.
Een deel van die horloges is vorig jaar teruggevonden. De politie zegt dat dat bij een verkeerscontrole gebeurde, maar dat klopt volgens Telecrime niet. Degene die met de horloges is gepakt, werd al getapt en geobserveerd in het onderzoek naar Reda N., wat wijst op een doelbewuste actie.
Andere overval
Laat op de avond op 16 november 2012 wordt er een overval gepleegd op een rijke familie in Rotterdam. De man en vrouw worden vastgebonden met tierips, de kinderen die wakker zijn geworden, wordt verteld dat het gaat om een oefening van ‘papa’s werk’. Zij krijgen geld van de overvallers en mogen naar de koelkast lopen om drinken te pakken. Een van de overvallers zou een kind zelfs een high five hebben gegeven.
De vrouw vraagt aan een van de overvallers, die de leiding had en waarvan de politie vermoedt dat het Reda N. is, of zij het horloge van haar overleden vader mag houden. Die stemt daarmee in, maar neemt het klokje toch mee. Als in januari 2013 de drie overvallers vastzitten, wordt het horloge alsnog bezorgd bij de vrouw.
De vrouw vraagt overstuur bij de politie hoe dat kan, maar die heeft er ook geen verklaring voor. Bij een doorzoeking van de cel van N. vindt de politie geen telefoon, hij kan dus geen opdracht hebben gegeven om het horloge op te sturen.
Politie raakt overvallers kwijt
Eerder was al bekend dat de politie de drie overvallers kwijtraakte. De politie had voor de overval een peilbaken onder de auto geplaatst geplaatst en volgde de wagen naar Rotterdam, maar raakte die onderweg kwijt.
N. drong even later met twee handlangers de villa binnen. De politie had in de tussentijd de auto wel weer gevonden, maar wist niet waar de inzittenden waren gebleven. Pas toen de daders naar buiten kwamen en wegreden, kon de politie de overvallers weer achtervolgen en de twee handlangers van N. oppakken.
N. was zelf eerder uitgestapt en werd later bij zijn huis opgepakt. Zijn handlangers hadden twee horloges op zak die ze hadden buitgemaakt bij de overval. De rest van de buit en het wapen dat bij de roof was gebruikt, was verdwenen.