Bankfraude: Waarom een botnet? (#1)

Er zijn steeds meer berichten over stijgende fraude en oplichting op internet. Dat komt omdat illegaal geld verdienen op internet relatief simpel te doen is. Internetgebruikers in de wereld letten lang niet zo goed op hun computer dan op bijvoorbeeld hun huis, hun handtas of hun auto. En daar komt bij dat er heel veel potentiële slachtoffers zijn: op dit moment hebben bijna twee miljard mensen een internetaansluiting. Pc-gebruikers zijn slachtoffer maar óók het middel om slachtoffers te maken. Want criminaliteit op internet gebeurt veelal via de computers van nietsvermoedende gebruikers zoals u.

Netwerken van honderden of zelfs duizenden pc’s die samenwerken zonder dat de gebruikers het weten heten botnets. Ze zijn niet beperkt tot een bepaald land. Hun jachtterrein is de hele wereld.

Zie een botnet als een legertje computers dat zelfstandig kan opereren of in samenwerking met andere botnets maar het kan ook realtime worden aangestuurd. Computers van gewone gebruikers vormen in het botnet één van de belangrijkste intrumenten van de professionele internetcriminelen.

Waarom een botnet?

Omdat criminelen het kunnen gebruiken voor afpersingen. Een goedlopend bedrijf dat volledig afhankelijk is van het functioneren van de website is een mooi doelwit. De afperser legt de site een dagje plat door een Denial of Service-attack (DoS). Hij laat gewoon een botnet van een paar honderd computers de server platleggen. Ieder van die paar honderd computers vraagt enige tijd voortdurend toegang tot de server.

Na zo’n aanval vraagt de afperser aan het bedrijf dat slachtoffer werd een mooi bedrag als bescherming tegen DoS-aanvallen in de toekomst.

Botnets zijn prima te gebruiken als afzender van spam. Of van advance fee fraud waarbij criminelen een bijdrage vragen als hulp voor het innen van een groot geldbedrag. Er zijn altijd genoeg mensen die erin trappen. En genoeg pc-gebruikers die hun pc gratis en voor niks hiervoor lenen.

Anti-virusprogramma of firewall programma’s beschermen de meeste gebruikers niet of onvoldoende.

Botnets worden ook gebruikt om gegevens op besmette computers binnen te halen, zoals bankgegevens, credit card-nummers en wachtwoorden.

De komende tijd zullen we op Crimesite laten zien hoe dit soort gegevens van hand tot tot hand gaan in het circuit van de criminele hackers en hoe bedrijven en bankrekeninghouders worden geflest.

(wordt vervolgd)

Lees ook:

Fraude met internetbankieren stijgt explosief

Bankfraude: Waarom een botnet? (#1)

Bankfraude: hoe werkt de hacker? (#2)

Bankfraude: “spread” het virus (#3)

Bankfraude: de magische pinpas (#4)

Bankfraude: wachtwoorden oogsten (#5)