Rotterdam: de helft van Europese cocaïne

Een kwart tot de helft van de in West- en Centraal-Europa geconsumeerde cocaïne komt binnen via de Rotterdamse haven. Dat blijkt uit een schatting van de Nationale Politie op basis van de drugsonderscheppingen in 2013, aldus De Volkkrant. Rotterdam is een van de belangrijkste invoerplaatsen van cocaïne ter wereld. In Europa komt alleen in Spanje meer coke binnen. Er waren al sterke aanwijzingen dat er steeds minder cocaïne via de haven van Antwerpen binnenkomt.

Er komen jaarlijks elf miljoen containers aan in Rotterdam. Slechts 50 duizend worden gescand door de Douane. Schattingen blijven dus natte vingerwerk, aldus de politie. Maar omdat er vrij betrouwbare risicoprofielen worden gebruikt bij die controles benaderen schatting de werkelijkheid.

Schiphol

Ook criminoloog en cocaïnedeskundige Damián Zaitch van de Universiteit Utrecht stelt: 'Slechts 5 procent van de wereldwijde cocaïnehandel gaat via de lucht. Dus waarom al die aandacht voor Schiphol? Het zou helemaal niet onverstandig zijn om de middelen die ze nu op Schiphol inzetten, te verplaatsen naar Rotterdam.'

Topcriminelen

De politie zegt dat er ook in Rotterdam veel aan opsporing gebeurt. Het beleid is er niet zozeer gericht op de kleine spelers en hun kilo's, maar op de aanpak van topcriminelen. De politie heeft daar naar eigen zeggen een aantal effectieve methoden voor ontwikkeld, onder meer door gerichte controles die criminelen zou ontmoedigen Rotterdamse havenbedrijven te misbruiken voor de smokkel van cocaïne. De politie speurt ook naar criminelen die cocaïne afzetten via anonieme, digitale marktplaatsen waarop hun transacties normaal gesproken lastig te traceren zijn.