Aangifte tegen politie door moordverdachten

De twee zwaar gewonde mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij de dood van een man in Breda hebben via hun advocaat aangifte gedaan tegen de politie voor poging tot doodslag en zware mishandeling. De twee mannen van 26 en 27 jaar raakten gewond toen ze van drie hoog uit een flat in Breda sprongen

De advocaten Menno Buntsma en Wesley Welten concluderen op basis van het voorlopig dossier dat ‘de politie een dermate vorm van geweld heeft gebruikt’ dat hun cliënten ‘ten val zijn gekomen’. Dat meldt BNdeStem.

Bean bag

Volgens de krant betekent dit dat de verdachten mogelijk niet zelf in blinde paniek van het balkon zijn gesprongen, zoals tot nog toe werd aangenomen, maar dat ze zijn gevallen door handelen van het arrestatieteam. Getuigen meldden meteen na het incident dat de politie met een zogeheten “bean bag” op de verdachten had geschoten, vermoedelijk op het moment dat de twee naar het terras van de buren probeerden te vluchten.

Ontkomen

De recherche onderzoekt of de zwaar gewonde verdachten met de dood van het slachtoffer te maken hebben. De aanwezigheid van de vermoorde man in de flat aan de Roeselarestraat in Breda waar de twee mannen uit gesprongen zijn, zou kunnen verklaren waarom de verdachten zulke risico’s namen om aan de politie te ontkomen.

Bosniër

Een van de verdachten is van Bosnische komaf en woont in Breda, de ander is een Marokkaanse Nederlander. Laatstgenoemde ligt nog in coma. De Bosniër brak enkele ribben en een heup. Het dodelijke slachtoffer dat in de flat werd gevonden is de 25-jarige Soufian, hij behoorde tot een bij de politie bekende familie uit Breda. Volgens geruchten zouden familieleden zich bezighouden met drugshandel.

De Rijksrecherche onderzoekt of de politie gepast geweld heeft gebruikt.