Onderzoek lek burgemeester Den Haag

De broer van drugsverdachte “Haagse Trees” N. – Chrisna N. – wil dat de Rijksrecherche onderzoekt of (onder meer) de burgemeester van Den Haag, Jozias van Aartsen, en de korpschef van politie Haaglanden hun ambtsgeheim hebben geschonden. 

Zijn advocaat heeft in september aangifte gedaan tegen verdachten die hun ambstgeheim zouden hebben geschonden door het lekken van vertrouwelijke ambtelijke informatie over Chrisna N. naar het Algemeen Dagblad. Volgens het Openbaar Ministerie loopt het onderzoek nog. 

Dat zou zijn gebeurd in de zaak rond de onrechtmatige inval in de woning David Abiamofo (foto onder) de tijdelijk zaakgelastigde van Suriname op 16 juli 2011. Chrisna N. is eigenaar van deze woning, die werd gehuurd door de Surinaamse ambassade. De politie Haaglanden was bij die bewuste inval op zoek naar de zus van Chrisna N. – “Haagse Trees” N. die verdachte is in een Italiaanse drugsonderzoek.

Het Algemeen Dagblad publiceerde over Haagse Trees en over deze inval, waarbij de krant meermalen optekende dat Chrisna N. een‘vuurwapengevaarlijke crimineel’ zou zijn. Chrisna N. betwist dat hij een vuurwapengevaarlijke crimineel zou zijn. Hij is daarvoor wel strafrechtelijk vervolgd maar kreeg in 2004 een vrijspraak.

Naar aanleiding van een kort geding van N. tegen het Algemeen Dagblad, waarbij N. vergeefs om rectificatie vroeg wegens onrechtmatige publicatie, bleek het AD te beschikken over een mutatie in een politiesysteem (HKS) over Chrisna N. waar ook instaat dat N. vuurwapengevaarlijk zou zijn. Op grond van die onrechtmatig verkregen informatie wist het AD het kort geding niet te verliezen.

Advocaten van het Algemeen Dagblad bevestigden tijdens de zitting in kort geding op 23 augustus dat het AD zich baseerde op drie bronnen rond het onderzoek en in het Haagse stadhuis. De journalist van het AD kreeg – zeiden de advocaten – van deze bronnen vertrouwelijke persoonsgegevens over N. uit politieregisters van de politie Haaglanden.

(foto RNW)

Advocaat Michel van Stratum van N.: ‘De bron in het Haagse stadhuis zou volgens de advocaten zo hoog in de organisatie zitten dat hij de mening van burgemeester Van Aartsen weergeeft. En bovendien zeiden de advocaten van het AD dat de journalist een vertrouwelijke brief van Van Aartsen aan de minister van Buitenlandse Zaken met persoonsgegevens van mijn cliënt had toegespeeld gekregen. Die brief was volgens het AD opzettelijk gelekt. Daarmee staat voor mijn cliënt vast dat zowel ambtenaren van de politie Haaglanden als Van Artsen opzettelijk over N. naar het AD hebben gelekt. De perswoordvoerder kan dat alleen maar gedaan hebben in nauw overleg met Van Aartsen. Kennelijk om de onrechtmatige doorzoeking in de ambassadeurswoning te verdoezelen’.

Haagse Trees spil in maffianetwerk’ schreef het Algemeen Dagblad op 18 juli 2011. N. zou contacten onderhouden met de ‘Ndrangheta en verantwoordelijk zijn voor verschillende importen van cocaïne in Europa. Verder schreef het AD over de vergeefse inval in de woning van de tijdelijk zaakgelastigde van Suriname in Nederland, omdat Trees N. en haar partner daar zouden verblijven.

De inval – waarover Nederland genoodzaakt was excuses aan te bieden aan Suriname – bevreemdde omdat de twee juist door het parket in Rotterdam uit hun hechtenis waren geschorst en hun paspoort hadden teruggekregen.

Alle berichten over Haagse Trees.