Aanhouding in onderzoek BTW-fraude met auto’s

De FIOD heeft maandag in Utrecht een 26-jarige man aangehouden die verdacht wordt van fraude met omzetbelasting en valsheid in geschrifte. Er zijn in de zaak nog drie verdachten, dat zijn mannen van 38, 43 en 52 jaar.

(foto uit archief FIOD)

Er zijn doorzoekingen gedaan in vijf woningen in Amsterdam, Koog aan de Zaan, IJmuiden, Utrecht en Maarssen, twee bedrijfspanden in Nieuwegein en Utrecht en een garagebox in Zaandam. Er is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie.

De FIOD is het strafrechtelijk onderzoek gestart na een melding van de Belastingdienst. De 26-jarige verdachte heeft een autobedrijf. Bij de import van auto’s uit een Europees land gebruik heeft gemaakt van de 0%-omzetbelastingregeling voor ondernemers.

Vervolgens heeft hij bij de (door)verkoop van de auto’s wel omzetbelasting in rekening gebracht maar die niet afgedragen. Om deze constructie te verbloemen is waarschijnlijk gebruik gemaakt van katvangers en valse facturen. De FIOD denkt dat de drie niet aangehouden verdachten optraden als katvangers. Mogelijk is voor zeker 120.000 euro te weinig omzetbelasting afgedragen.

De Belastingdienst had nog een vordering op de 26-jarige man lopen en heeft vier personenauto’s in beslaggenomen.

Het onderzoek staat onder leiding van het functioneel parket.