Aanhoudingsteams werken met ‘taser’

Een aantal aanhoudingsteams van de politie zijn begonnen aan een experiment met stroomstootwapens. De ‘taser’ moet de ruimte opvullen tussen het gebruik van pepperspray en de heftige inzet van het pistool.

Training met taser

De zogenaamde aanhoudingseenheid van de politie in Noord Nederland rondde deze week haar training met het nieuwe stroomstootwapen af. Naast de Noordelijke provincies, zal de taser ook worden gebruikt worden door leden van teams in Zwolle, Amersfoort en Rotterdam. De aanhoudingseenheden zijn teams die regionaal werken, los van de arrestatieteams van de politie, die voor het zwaardere werk worden ingezet. De arrestatieteams werken al met de taser. De landelijke proef met het stroomstootwapen is in februari van start gegaan en duurt minstens een jaar, laat de politie weten. In totaal zijn nu 300 extra politiemensen opgeleid voor het gebruik van het wapen.

Geschikt middel

De taser kan worden ingezet wanneer pepperspray niet heftig genoeg is en een pistool juist té heftig, aldus een politieman in de Leeuwarder Courant: ‘In dat soort gevallen zou de taser een geschikt middel kunnen zijn om de persoon onder controle te kunnen brengen.’

De politie heeft wel voorwaarden gesteld voor het gebruik van de taser. Er moet onder meer een vermoeden van de aanwezigheid van een wapen zijn, of de verdachte moet op het punt staan te ontsnappen. Ook mag de taser bijvoorbeeld worden gebruikt als een crimineel sporen aan het wegmaken is.

Levens in gevaar

Amnesty International heeft bezwaren tegen de inzet van het stroomstootwapen. Het nut ervan zou worden overschat, terwijl de politie de risico’s onderschat, verklaarde de mensenrechtenorganisatie. ‘Het kan de levens en de gezondheid van mensen wel degelijk in gevaar brengen.’

Een informatiefilmpje van de politie over de inzet van de taser: