Aanpak bolletjesslikkers: geen effect

De harde aanpak van bolletjesslikkers heeft geen enkel effect. Die conclusie presenteert een wetenschappelijk onderzoeker in Het Parool. De afgelopen tien jaar zijn er jaarlijks rond de 1500 kleine drugssmokkelaars aangehouden, berecht en opgesloten. Dat beleid was een keuze voor harde aanpak. Maar op de beschikbaarheid van cocaïne heeft die strikte grensbewaking en juridische afstraffing geen enkel effect gehad.

Dat zegt onderzoeker Martin Jelsma van het Transnational Institute. Jelsma: Het is nog nooit ergens gelukt ergens ter wereld een schaarste te creeren door de aanvoer aan te pakken. De handel in coke is daarvoor te profijtelijk. Wereldwijd wordt er jaarlijks 85 miljard dollar mee verdiend.’

De prijs van snuif-cocaïne in de detailhandel ligt al jaren rond de 50 euro.

De berechting van alle kleine smokkelaars kost de belastingbetaler handenvol geld aan detentiekosten en uren van de magistratuur. Jelsma pleit ervoor om bolletjesslikkers niet berechten maar op een zwarte lijst te plaatsen en terg te sturen naar hun land van herkomst. Zo was ook ooit de praktijk voor de verscherpte controles op Schiphol. Wat er volgens Jelsma moet gebeuren met Nederlandse bolletjesslikkers vermeldt het Parool-artikel niet.

Een gevolg van betere controle op bolletjesslikkers en andere kleine smokkelaars, of 100%-controles op bepaalde vluchten, is een verleggen van de routes die smokkelaars nemen en meer coke-transport via de zeehavens. Bijvoorbeeld: vlak nadat de controle op vluchten vanuit Curaçao en Suriname was ingevoerd steeg het aantal drugsvangsten in Trinidad en Tobago explosief. Tegenwoordig nemen veel bolletjesslikkers een route via de Dominicaanse Republiek, Argentinië of Afrika. 

In Zuid-Amerika gaan de laatste jaren veel stemmen op voor legalisering van coke-handel. Zo pleit onder meer de president van Guatemala daarvoor. Er is ook een internationale  lobbygroep van oud-politieke zwaargewichten, zoals de conservatieve oud-minister van Buitenlandse Zaken van de VS George Shultz

Ecuador voerde in 2009 een generaal pardon in voor kleine smokkelaars die al meer dan een jaar in de cel zaten. Andere landen in Zuid-Amerika studeren nu op veel lagere straffen voor kleinschalige smokkel.

Lees ook:

De War on Drugs wordt veertig