‘Aanpak criminaliteit Brabant werkt wel’

De aanpak van de criminaliteit werkt wel. Dat zegt hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen (foto) tegen Omroep Brabant. Vorige week lekte een gesprek uit waarin de burgemeester van Tilburg beweerde dat de aanpak van criminaliteit in Brabant een puinhoop is, maar volgens Nieuwenhuizen is de prijs van wiet aan het stijgen ‘en dat is een goed teken.

Vorige week lekten documenten over een topoverleg in Tilburg, dat in december plaatsvond. De burgemeester van Tilburg, Peter Noordanus, beweerde dat er te veel wordt gepraat en te weinig wordt gedaan. Politiechef Peter Verschuur, die ook aan tafel zat, zegt dat hij ‘het zicht kwijt is’. Hij zegt geen enkel idee te hebben welke divisie de recherche welke zaken oppakt, en of er mogelijk nog zaken zijn blijven liggen.

‘Even geen wiet verbouwen’

Desondanks werkt het beleid prima, beweert hoofdofficier Nieuwenhuizen. Brabant heeft een Taskforce die criminele organisaties bestrijdt. Brabantse autoriteiten hebben verschillende hoofddoelen voor ogen, van het aanpakken van wietkwekerijen tot witwassen. Nieuwenhuizen is voor de aanpak van wietkweek, en dat heeft effect, zegt hij tegen Omroep Brabant:

‘Steeds meer criminelen zeggen tegen elkaar even geen hennep meer te gaan verbouwen omdat de Taskforce in de nek aan het hijgen is. Hierdoor zien we de hennepprijzen ook stijgen en dat is een goed teken.’

Volgens Nieuwenhuizen heeft de Taskforce in 2014 in totaal 71 criminele organisaties aangepakt. Daarbij werd 31 miljoen euro aan crimineel geld afgepakt. Dat is fors meer dan in 2013, toen 21 organisaties werden opgerold en 15 miljoen euro werd afgepakt.