Aanpak witwassen: cashbetalingen boven 3000 euro verboden

Jaarlijks wordt er in Nederland zo’n 16 miljard witgewassen. Het kabinet wil daarom verschillende maatregelen nemen om witwassen tegen te gaan. Zo wordt het verboden om contante betalingen van meer dan 3000 euro te doen. Ook gaat Nederland  in Europa pleiten voor het afschaffen van het 500 euro biljet.

De ministers Hoekstra van Financiën en Grapperhaus van Justitie en Veiligheid hebben maandag een gezamenlijk plan van aanpak tegen witwassen naar de Tweede Kamer gestuurd.

Particuleren

Het verbod op het aannemen van een cash-bedrag van 3000 euro of meer geldt voor ondernemers en handelaren, zoals garagebedrijven en winkeliers. Particulieren mogen nog wel grote contante betalingen aannemen. Personen die iets voor meer dan 3000 euro verkopen op bijvoorbeeld Marktplaats kunnen dus wel cash betaald krijgen.

500 euro biljet

Het 500 euro biljet wordt al niet meer bijgedrukt, maar is nog wel in omloop als betaalmiddel. Nederland wil de rest van Europa gaan overtuigen om het gebruik van het biljet helemaal te verbieden. Tegen het NOS Radio 1 Journaal zie minister Hoekstra vanochtend dat vooral de georganiseerde misdaad veel betalingen met biljetten van 500 euro doet. ‘Als je een contante betaling van 100.000 euro doet, doe je die het liefste met grote biljetten. Als iemand veel van zulke betalingen doet is dat vaak een indicatie van witwassen, ziet de politie. Daarom willen we die biljetten eruit hebben.’

Banken

Voor banken moet het ook makkelijker worden op witwassen tegen te gaan. Zo moet het voor banken makkelijker worden om informatie over klanten uit te wisselen. Hoekstra: ‘Als een bank een heleboel indicaties heeft van fout gedrag en witwassen, zoals contante stortingen of geldtransacties naar dubieuze landen, kan een cliënt wel de bank uit worden gezet, maar mag die informatie niet worden gedeeld met andere banken. Zo’n cliënt stapt gewoon een nieuwe bank binnen en het hele circus begint opnieuw. We vechten dus met de hand op de rug tegen dit soort criminaliteit en dat moet veranderen.’