‘Chef geheime dienst St-Maarten vreesde aanslag’

James Richardson, de chef van de geheime dienst op Sint Maarten die onlangs op non-actief is gesteld, heeft vorig jaar vier maanden ondergedoken gezeten omdat hij vreesde dat criminelen hem wilden vermoorden. Hij heeft ook een muur om zijn huis laten bouwen.

Volgens Richardson stelt dat hij bedreigd werd vanwege de Vesuvius-zaak, die draait om een gewelddadige organisatie die handelt in drugs. Het gaat om het grootste justitieonderzoek ooit op Sint Maarten, dat twaalf maanden duurde.

Er werden 30 verdachten gehoord en twintig woningen doorzocht. Justitie legde beslag op onder andere 17 vuurwapens en geluidsdempers, kogelvrije vesten, pruiken, maskers en honderden patronen.

Te veel gedeclareerd

Richardson zat in een luxe hotel ondergedoken en heeft de kosten gedeclareerd bij de veiligheidsdienst. Officieel mag de chef kosten declareren voor zijn beveiliging.

Overheidsaccountantsbureau Soab heeft echter twijfel rond de hoogte van de kosten, zo rond de 32.000 dollar, meldt De Telegraaf. Uit hotelrekeningen die De Telegraaf heeft ingezien, zou hij slechts 14.000 dollar hebben uitgegeven. Het onderzoek is de reden waarom Richardson is geschorst.

Maffia

Er gaan echter ook geruchten dat Richardson op non-actief is gesteld nadat hij stuitte op corruptie van de bestuurders van het eiland. Die zouden banden hebben met een Italiaanse zakenman, die weer goede contacten zou hebben met de Italiaanse maffia.

Richardson een slechte beurt bij het bestuur van Sint Maarten hebben gemaakt toen hij een negatief advies gaf over de benoeming van de Italiaan op een belangrijke positie bij een financiële instelling.

Lees ook:

St-Maarten bezuinigt corruptiebestrijding weg

Minister St-Maarten onderhandelt gewapend