ABC van moordenaar Paul S.

De gruwelijke viervoudige moord op een heel gezin beschreven in een ABC-vorm, met het accent op moordenaar Paul S. van W. Freelance journalist Bjorn Thimister, net als S. uit Kerkrade afkomstig, schreef een boek op de moorden in Kerkrade in 2003 die hij van dichtbij meemaakte. S. vermoordde in combat-dress zijn ex-vriendin, haar broer en haar ouders. In het boek staat een reconstructie van minuut tot minuut van het drama maar ook de conflicten die in de jaren ervoor waren ontstaan. We krijgen veel details over S. van W., over zijn persoonlijkheid, zijn belevingswereld en lezen de brieven die vanuit de gevangenis stuurde. Allemaal fascinerend genoeg, ondanks dat we niet te weten komen waarom precies juist op die ochtend zijn woede zó doorslaat dat hij zijn wapens uit de kluis haalt en kalm naar het huis van zijn slachtoffers rijdt om er een dodelijke missie uit te voeren.

 

“Stille Paultje” (1966), van Indische afkomst, crosste een beetje met brommers en werd gezien als een rustige jongen die wel veel met wapens en vechtsporten had. Er gaat al vroeg iets mis want hij haalt op school met moeite gemiddelde cijfers, terwijl na het fatale gebeuren het Pieter Baancentrum vaststelt dat hij bovengemiddeld intelligent is.

Hij is voorman van een schietvereniging ‘Semper Paratus’ (Altijd Paraat), waar hij opvalt doordat hij ‘bloedfanatiek’ is en een ongelofelijke hoeveelheid wapens verzamelt, daaronder de Glock en het Steyr-geweer die hij zal gebruiken voor de moorden.

S. heeft als marinier gediend in Cambodja. Eenmaal buiten dienst begint hij een fitnesscentrum samen met onder meer zijn schoonvader en zijn ex. Dat gaat enige tijd goed totdat er zakelijke conflicten over geld komen. Met de fitness-club gaat het minder ook al doordat Paul vaak onder werktijd rondloopt in een soort gevechtstenue wat leidde tot opgetrokken wenkbrauwen bij de sporters.

Hij heeft ook woedeaanvallen. Maar praten over zijn gevoelens, ‘dat deed hij praktisch nooit.’ Hij schrijft later over zichzelf in een brief aan de nabestaanden van de familie die vermoordde:

‘emoties als haat, woede, boosheid: ik heb ze nog nooit bewust gehad. Het enige wat ik ooit gewild heb in mijn le- ven heb ik nooit gehad. Datgene waar ik naar op zoek was. Nooit gevonden. En weet je waarom niet? Omdat ik het ook nooit heb durven toelaten. Bang was gekwetst te worden, huiverig was het te verliezen. Iets wat je nog nooit hebt mogen en willen ervaren, puur omdat het er niet was en dus ook niet kon herkennen. ‘Lief- de’, niet meer en niet minder. Op zoek naar ‘liefde’, een stukje erkenning, het gevoel te hebben dat je gewenst bent, bijzonder bent en geliefd!’

Zijn broer probeert hem voor de daad tegen te houden en weet hem na de laatste moord te stoppen. Tegen de politie zei S. van W.:

‘Tevens heeft mijn broer mij in de sportschool aangehouden, waarbij hij zelfs gevaar liep voor zijn eigen leven. Mijn broer heeft hier absoluut niets mee te maken. In de sportschool heb ik zelfs mijn wapens ontladen. Ik bedoel uit zowel de Glock als uit de Steyr de patroonhouder verwijderd en het patroon uit de kamer verwijderd. Dit was nadat ik door mijn broer en een tweede persoon werd aangehouden. Ik deed dit op het moment dat zij mijn wapens van mij wilden afnemen. Ik wilde namelijk niet dat zij de geladen wapens in hun handen kregen. Ik vond dit gevaarlijk en wilde daarom de wapens zelf ontladen.’

Hier beelden van de schrijver en van de nasleep van het drama:

{youtube}kGiGCc_IEdA{/youtube}

Koop dit boek.

Lees ook: Paul S. mag vervoegd naar tbs