Actiegroep wil oud-premier Curaçao vervolgen

Een Curaçaose actiegroep wil justitie in Willemstad gaan dwingen om oud-premier Gerrit Schotte te gaan vervolgen. Schotte zou zich tussen 2010 en 2012, toen hij premier was, schuldig hebben gemaakt aan witwassen, omkoping en een ambtsmisdrijf. De actiegroep wil ook twee van Schotte's ministers laten vervolgen.

De actiegroep heeft al aangifte gedaan tegen Schotte en de voormalige ministers. Het Openbaar Ministerie heeft nog niks laten weten over een mogelijke vervolging. 

Schotte moet zich wel verdedigen in een 'civiele enquête', dat onder het burgerlijk recht valt, over mogelijk financieel wanbeleid bij water- en elektriciteitsbedrijven. Maar dat zou geen strafrechtelijke gevolgen hebben.

Het OM heeft eerder gezegd pas te besluiten over vervolging na de civiele enquête. Die is echter nog niet afgerond en de resultaten worden waarschijnlijk begin volgend jaar openbaar gemaakt. De actiegroep vreest dat strafrechtelijke vervolging niet meer kan en hoopt daarom met een artikel 15-procedure bij het hof justitie te dwingen Schotte te vervolgen.

Tussen Nederland en Curaçao zijn de relaties slecht nadat in oktober 2010 de regering Schotte aantrad. Er zijn verschillende aanwijzingen dat er banden zijn tussen deze administratie en de onderwereld. 

Lees ook:

De AIVD en de corruptie op Curaçao

Twee aangehouden op Curaçao

Minister St-Maarten onderhandelt gewapend