Advies HR: dynamische verkeerscontrole mag

Een zaak waarin bij een verkeerscontrole door de politie drugs in een auto werden gevonden moet opnieuw door het gerechtshof worden behandeld. Dat adviseert de advocaat-generaal bij de Hoge Raad. Doorgaans wordt een advies van de advocaat-generaal overgenomen door de Hoge Raad.

Vage aanwijzingen

Het hof sprak de verdachte in deze zaak vrij en onlangs kwamen de Loosdrechtse verdachten in een wapenzaak op vrije voeten in een zitting van het hof in Amsterdam.

Het gerechtshof vond dat de politie niet een voertuig staande kan houden voor een verkeerscontrole terwijl het ze eigenlijk niet om een verkeerscontrole te doen is. De politie hield de auto aan op basis van vage aanwijzingen van crimineel gedrag. Zo stond het kenteken van de auto op naam van een leasebedrijf dat slecht bekend staat. Deze methode wordt ook wel de “dynamische verkeerscontrole” genoemd.

Structureel misbruik

Het hof vond dat de belangen van de verdachten ernstig waren geschonden omdat de politie oneigenlijk gebruik heeft gemaakt van het middel verkeerscontrole. De advocaat-generaal ziet dat nu anders. Er werd na het stopteken gewoon gevraagd om het rijbewijs en het kentekenbewijs. Dat is in overeenstemming met de wet en geen vormverzuim, vindt de advocaat-generaal. Bovendien heeft de politie heeft de bestuurder toestemming gevraagd om de auto te doorzoeken. De verdachte stemde daarmee in en dus is er daarmee geen direct verband tussen de verkeerscontrole en het vinden van de verdovende middelen.

Verder heeft het hof niet voldoende uitgelegd dat de politie structureel misbruik maakt van verkeerscontroles om andere misdrijven op te sporen. Alleen als dat is aangetoond kan het leiden tot vrijspraak wegens onrechtmatig bewijs.

Lees ook het hele advies.

De eerdere berichten over de kwestie:

Broers T. vrij na verboden verkeerscontrole (UPDATE)

Streep door verkeerscontrole: zege voor de rechtsstaat (COLUMN)