Advocaat dringt aan op horen “Paul”

De advocaat van voor cocaïnehandel veroordeelde Rotterdammer Dennis van den B. wil dat het gerechtshof Den Haag volgende week donderdag de mogelijkheid bespreekt om de criminele informant “Paul” snel te horen als getuige. Dan is er een korte zitting gepland in het hoger beroep van de Douane-zaak.

Bedreigd

Advocaat Sanne Schuurman zegt dat er voor die formele zitting slechts ‘een paar minuten’ zijn uitgetrokken terwijl het horen van “Paul” als getuige dringend is. Paul is van Colombia naar Europa gekomen voor een verhoor maar zou inmiddels ook ernstig worden bedreigd. Het gerechtshof heeft eerder het standpunt ingenomen dat een beslissing over het horen van Paul wordt uitgesteld totdat andere getuigen zijn gehoord, dat zou in ieder geval ver na de zomer zijn. Als het nog lang duurt is Paul misschien ‘niet in staat’ om nog een verklaring af te leggen schrijft Schuurman in een brief aan het gerechtshof.

‘Met spoed’

Hij verzoekt het hof donderdag meer tijd uit te trekken voor de zitting dan een paar minuten. Ook vraagt hij in de brief het hof een beslissing te nemen over het ‘met spoed’ horen van Paul.

Het Openbaar Ministerie is tegen het horen van Paul als getuige. Het hof wil eerst alle getuigen horen waar justitie en verdediging het beide over eens zijn. Schuurman zegt dat die getuigen waarschijnlijk ‘niets’ zullen zeggen terwijl Paul wel wil praten en dat is aangetoond dat zijn cliënt grote belangen heeft bij het horen van Paul. Van den B. kreeg tien jaar en ex-douanier Gerrit G. 14 jaar cel.

Eerder besloot de rechtbank Paul niet te willen horen. Paul zegt te hebben opgetreden voor Colombiaanse criminele organisaties en de Colombiaanse en Nederlandse politie. Hij zegt ook informatie te hebben over het onderzoek in de Douane-zaak die tot nu toe niet naar buiten is gekomen.

Zie ook:

“Paul”: Dubbelspel in de cocaïnemaffia