Advocaat geschorst om witwassen 2 miljoen

Advocaat Richard Onderdonck is voor zes maanden geschorst, waarvan drie voorwaardelijk, omdat hij een cliënt heeft geholpen bij een poging tot witwassen van twee miljoen euro. Dat heeft de Raad van Discipline in Den Bosch maandag bepaald. De deken wilde de Eindhovense advocaat definitief uit zijn beroep zetten, maar daar ging de raad niet in mee.

 

De zaak begon bij een zaak over de aankoop van aandelen die contant werden betaald. Volgens de koper, die Onderdonck bijstond, ging het om een onrechtmatige overeenkomst. Hij wilde daarom de twee miljoen euro die hij voor de aandelen had betaald terug, plus een schadevergoeding.

De rechter kreeg de indruk dat de transactie niet echt had plaatsgevonden, en dat beide partijen probeerden een vonnis af te dwingen over de twee miljoen euro. Daarbij zou mogelijk gebruik worden gemaakt in een volgende rechtszaak.

De aandelen zouden worden verkocht door een crimineel, die in de cel zat vanwege witwassen en drugshandel. De advocaat van de verkoper, Hiba Kayed, zou ook betrokken zijn bij witwassen. Er loopt nog een onderzoek tegen haar.

Volgens de tuchtrechter had de advocaat zich beter moeten laten informeren, omdat er voldoende aanwijzingen zijn dat het om een schijnovereenkomst gaat. 

De advocaat was afgelopen maand al persoonlijk failliet verklaard en kon daarom zijn beroep al niet meer uitoefenen.

Lees de hele uitspraak hier.