Advocaat: ‘hoofdofficier deed strafbare uitingen’

Zoals al aangekondigd heeft advocaat Louis de Leon (afgelopen vrijdag) aangifte gedaan tegen onder meer de Bredase hoofdofficier van justitie Charles van der Voort, en tegen de burgemeester van Bergen op Zoom, wegens smaad en laster tegenover Klaas Otto.

Georkestreerd

Klaas Otto is neergezet als zware crimineel en moordenaar, aldus De Leon, terwijl de lopende strafzaak wegens afpersingen en bedreigingen nog niet aan inhoudelijke behandeling toe is. Van een zaak wegens moordverdenkingen is zelfs geen sprake.

In een door het Openbaar Ministerie ‘georkestreerd’ mediaoffensief wordt volgens de advocaat Otto op voorhand neergezet:

als een gevaarlijke crimineel die voor zijn handelen bij voorbaat als daaraan schuldig bevonden wordt terwijl genoemde feiten en/of betrokkenheid daaraan nog (steeds) niet in rechte zijn vastgesteld.

Ondermijnende crimineel

De lasterlijke uitlatingen zijn volgens De Leon gedaan in de Volkskrant en in De Telegraaf. De Volkskrant schreef dat Van der Voort over Otto zei dat deze:

(…) het voorbeeld bij uitstek (is) van een Brabantse ondermijnende crimineel. lemand die bezig is met zaken die het daglicht niet kunnen verdragen, al jarenlang.

De Volkskrant vulde zelf aan: ‘Kenmerkend voor een ondermijnende crimineel is volgens de hoofdofficier dat zo iemand groot is geworden onder de radar, zonder dat hij serieus is afgestraft.’ Van der Voort vervolgde:

Op het moment dat men in de gaten kreeg hoe groot Klaas Otto is, dat hij de dienst uitmaakt, was-ie bijna te groot om aan te pakken. Want een beetje crimineel brandt zijn handen niet zelf aan zijn misdaden, die laat ze doen. (…) Er is een overweldigende angst van veel mensen voor de verdachte.

De Volkskrant vervolgde: ‘De politie beweert zelfs dat Willem Holleeder veel lager op de criminele apenrots zit dan de oprichter van No Surrender – ‘Klaas heeft Willem uit de club gezet’.

Holleeder

In De Telegraaf zei Van der Voort over Otto:

Hij zit nu niet vast voor zaken waarvan iedereen denkt: daarvoor hoort hij vast te zitten. Wat dat betreft is er een aardige parallel te trekken met de zaak Holleeder en Passage, waarbij het ook heel lang heeft geduurd voordat we toekwamen aan hele concrete verdenkingen rond liquidaties. We zijn hard op weg om dat voor elkaar te krijgen.

Advocaat De Leon stelt dat Van der Voort Otto rechtstreeks in verband brengt met liquidaties en hem neerzet als zware crimineel terwijl nog geen feit bewezen is. Dat is volgens De Leon ‘ontoelaatbaar’. De uitlatingen zijn volgens hem strafbaar en tevens in strijd met de onschuldpresumptie en ook met de richtlijn hierover. Otto kan volgens De Leon geen eerlijk proces meer krijgen.

De burgemeester van Bergen op Zoom en een lid van het onderzoeksteam van de politie hebben zich volgens De Leon in vergelijkbare zin uitgelaten.

Op de regiezitting van maandag uitte Otto op luide toon zijn frustratie. De inhoudelijke behandeling van zijn zaak over afpersingen, bedreigingen en brandstichting is waarschijnlijk volgend jaar.

Zie ook:

Moeten bepaalde advocaten vrezen voor arrestatie?