Advocaat verdachte moord Derk Wiersum bekend

Advocaat Tjalling van der Goot heeft het verzoek om bijstand van de verdachte van de moord op advocaat Derk Wiersum aanvaard. Dat maakte het Friese kantoor Anker & Anker donderdag bekend.

Begin deze maand werd een verdachte voor de moord aangehouden.

Het kantoor zegt in het algemeen geen verantwoording af te hoeven leggen over gemaakte keuzes maar zegt niettemin nu:

Net als velen waren alle medewerkers van kantoor Anker & Anker geschokt na de moord op confrère Wiersum. Dit geweld heeft in de eerste plaats trieste, onomkeerbare gevolgen voor de naasten van het slachtoffer. Daarnaast is de moord op de advocaat een aanslag op de rechtsstaat genoemd. Een gevolg van de moord op Derk Wiersum kan immers zijn dat bijstand aan een verdachte geen vanzelfsprekendheid meer is omdat advocaten wijken voor druk, dreiging en geweld. Ons kantoor heeft – ook publiekelijk – benadrukt dat de rol van een advocaat wezenlijk is in een rechtsstaat waarin de rechten van iedere verdachte moeten worden bewaakt. Het recht op rechtsbijstand is in de Grondwet en diverse Mensenrechtenverdragen verankerd.

Tegen de verdachte geldt een bevel beperkingen. Dat betekent dat hij alleen contact met zijn raadsman mag hebben. Over de inhoud van de zaak zegt de Van der Goot op dit moment dus geen mededelingen te willen doen.

Van der Goot stond onder meer de voor seksueel misbruik van jonge kinderen veroordeelde Robert M. bij en ook seriemoordenaar Patrick S.