Advocate blijkt politie-informant

In Australië is grote ophef ontstaan omdat een advocate van verschillende topcriminelen jarenlang politie-informant blijkt te zijn geweest. Gedurende diverse strafzaken bleek ze over haar cliënten, waaronder de bekende drugsbaron Tony Mokbel (foto), informatie te verschaffen aan de politie. Daardoor staan talloze veroordelingen op losse schroeven. 

De advocate uit Melbourne werkte onder de codenaam 3838. Volgens Australische media waren de allerhoogste politiebazen uit de staat Victoria op de hoogte van het feit dat de raadsvrouw informant was, terwijl ze tegelijkertijd verschillende criminelen verdedigde.

386 criminelen

Het dubbelspel vond tussen 2005 en 2009 plaats. Volgens de advocate zou ze over 386 criminelen informatie hebben verschaft. In ruil kreeg ze circa een bedrag van 1,8 miljoen euro aan Australische dollars.

Calabrië

Naast Tony Mokbel, de oorspronkelijke Libanees die in hoger beroep tot 30 jaar werd veroordeeld, was de advocate ook betrokken bij de verdediging van de verdachten in een van de grootste xtc-zaken in Australië. Daarbij werd 4400 kilo aan xtc-pillen gepakt die verstopt waren in blikken tomaten uit Italië. Het transport was georganiseerd door de maffia uit Calabrië.

De zaak kwam vorige week aan het licht. De identiteit van de advocate is niet bekend gemaakt. De vrouw vreest voor haar leven.