‘Advocate was dekmantel criminele organisatie’

Een advocate uit Alkmaar heeft haar beroepsgeheim misbruikt om geld wit te wassen voor een criminele organisatie. Dat zegt althans het Openbaar Ministerie, die zegt dat ze contracten voor een gokbedrijf uit Eindhoven vervalste. Ook leende ze haar telefoon uit zodat haar vriend kon bellen zonder te worden afgeluisterd. Het OM noemde haar de ‘consigliere’ van de organisatie.

Dat schrijft De Telegraaf. De advocate was de vriendin van Stijn F., die wordt verdacht van het witwassen van meer dan 100 miljoen euro, die zijn verdiend met online gokspellen. De goksites zouden zijn opgezet met de winst van de handel in drugs.

Beslag op 80 panden

Volgens advocaat Frank van Ardenne ontbreekt elk bewijs tegen zijn cliënt. Het OM vroeg vrijdag toegang tot de dossiers van de advocate. De dossiers liggen nu in de kluis van de rechtbank, maar het OM wil ze gebruiken om bewijs te verzamelen tegen de verdachten. Volgens de advocaat van de vrouw is er geen noodzaak om de dossiers in te zien Hij denkt dat justitie ‘een sleepnet wil uitgooien in de hoop zo toch nog iets te vinden. Ons beroepsgeheim is een belangrijke pijler in de rechtsstaat.’

Vastgoed

Volgens het OM werd geld dat met de illegale goksites werd verdiend, onder meer geïnvesteerd in vastgoed. Vorig jaar legde het OM al beslag op 80 panden, waaronder woningen en bedrijfspanden, in Nederland, België, Spanje en Duitsland. Daarnaast werden er meer dan 100 bankrekeningen van de drie hoofdverdachten in beslag genomen.