Advocaten eisen dat procureur-generaal en hoofdofficieren vertrekken

De advocaten van kroongetuige Nabil B. zeggen dat de topman van het Openbaar Ministerie moet opstappen. Peter Schouten en Onno de Jong stellen dat procureur-generaal Gerrit van der Burg de conclusies en bevindingen van het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) niet serieus neemt. Van der Burg reageerde woensdag onder meer in Nieuwsuur op het rapport (zie video onder).

Bühne

De advocaten zeggen in een verklaring: ‘De houding die het OM demonstreert komt erop neer dat men bij het openbaar ministerie niets verkeerd heeft gedaan, maar voor de bühne wordt gezegd dat men lessen wil trekken. (…) Het OM schroomt zelfs niet om de schuld bij de slachtoffers te leggen door te zeggen “dat het door onvoldoende medewerking van De Vries en de familie van de kroongetuige moeilijk was om ze te beschermen”.’

Kritiekpunten

De OVV stelde onder meer vast dat er bewust, maar ten onrechte, geen veiligheidsmaatregelen werden getroffen ten behoeve van familie van de kroongetuige tijdens onderhandelingen, en dat er geen optimale informatiewisseling plaatsvond tussen verschillende diensten. Bovendien werd de beveiliging van Peter R. de Vries niet opgeschroefd, terwijl daarvoor wel aanleiding bestond.

De advocaten vinden dat Van der Burg deze en de andere kritiekpunten van de OVV niet onderschrijft.

Terugtreden

Daarom vragen ze om terugtreden van de personen die zij als verantwoordelijken schetsen: Gerrit van der Burg, de hoofdofficier van het landelijk parket, de hoofdofficier van justitie van het arrondissement Midden-Nederland, en de adviseurs die verantwoordelijk waren voor de familie van de kroongetuige en Peter R. de Vries.