Advocaten naar rechter om ‘maffiamaatje’

Het advocatenkantoor Meijering, Ficq, Van Kleef & Van der Werf spant een kortgeding aan tegen Telegraafjournalist John van den Heuvel, omdat hij de advocaten regelmatig 'maffia-advocaat' en 'maffiamaatje' noemt. Het kantoor wil bij de rechter afdwingen dat Van den Heuvel hen niet nog eens zo noemt.

Als de journalist zich daar niet aan zou houden, eist het advocatenkantoor 25.000 euro per overtreding.

Van den Heuvel zegt dat hij het kort geding ziet als een 'doorzichtige poging journalisten de mond te snoeren'. Hij zegt dat de woorden uit hun verband zijn gerukt. De journalist zegt ook dat hij nog altijd achter zijn woorden staat, 'in de context waarin ik een en ander heb geschreven'.

Vijanden

Van den Heuvel heeft regelmatig aanvaringen met voornamelijk advocaat Nico Meijering. Hij zette hem in Panorama met onder meer advocate Bénédicte Ficq in een lijstje 'vijanden'. 

Het meest recente conflict tussen Meijering en Van den Heuvel draaide om een kop in De Telegraaf over Meijering's cliënt Gwenette M. De krant had gekopt dat een gevangene zelfmoord had gepleegd uit angst voor M., terwijl dat in het artikel werd genuanceerd.

'Levensgevaarlijke riooljournalistiek'

'Dit is levensgevaarlijke riooljournalistiek', reageerde Meijering destijds tegenover Crimesite. 'Hoe denk je dat de nabestaanden van Bouman op deze kop zullen reageren? Het zet aan tot agressie en mogelijk erger tegen mijn cliënt.'

Van den Heuvel reageerde door te stellen dat riooljournalistiek 'kennelijk het favoriete woordje' is van Meijering. 'Dat woord stamt duidelijk niet uit de tijd dat Nico Meijering zelf nogal eens De Telegraaf als doorgeefluik gebruikte', ging de misdaadjournalist verder. 'Het begrip maffia-advocaat of maffiamaatje mag van de rechter niet meer worden gebruikt. Ik mag het gelukkig nog wel denken.'

Moszkowicz vs Kelder

In 2007 noemde Jort Kelder voormalig advocaat Bram Moszkowicz 'maffiamaatje'. Die deed aangifte tegen Kelder. In hoger beroep won Moszokowicz de zaak: Kelder mocht hem geen maffiamaatje meer noemen omdat dat 'onnodig grievend' was, maar 'beroepsleugenaar' werd niet verboden.

Lees ook:

Klacht Boulevard, Telegraaf tegen Meijering

Telegraaf moet artikel Ali A. recificeren

Troost van De Telegraaf