Advocaten vermeend moordmakelaar: ‘OM liet stukken weg uit strafdossier’

De advocaten van de vermeende Amsterdamse ‘moordmakelaar’ Najim el A. (25) zeggen dat justitie stukken heeft weggelaten uit het strafdossier tegen hun cliënt. Het zou volgens Het Parool gaan om vingerafdrukken van twee anderen, die in mei 2021 op een wapenarsenaal werden gevonden in een appartementencomplex aan de Nolensstraat in Amsterdam-Geuzenveld.

Advocaat Jill Leyten wil de twee mannen van wie vingerafdrukken zijn aangetroffen, alsnog verhoren. Volgens haar kunnen zij mogelijk de ontkennende verklaring van Najim el A. over de betrokkenheid rondom de wapenvondst bevestigen.

‘Stemmingmakerij’

De officieren van justitie noemden het verwijt donderdag tijdens de laatste inleidende zitting in de strafzaak “stemmingmakerij”, omdat de gegevens volgens hen niet “bewust en opzettelijk zijn weggelaten”. Ze wezen op meerdere pagina’s in het omvangrijke dossier waarop de meest essentiële informatie volgens hen wel degelijk staat. Bovendien pleiten twee andere vingersporen volgens het OM Najim el A. niet vrij.

El A. wordt vooralsnog niet meer formeel verdacht van het voorbereiden van een moordaanslag op Anis B., waarbij zijn vriendin Ayla Mintjes werd doodgeschoten. Wel verdenkt justitie hem van een flink wapenarsenaal met “een misdadig doel”.

Zolder

Op 19 mei 2021, drie dagen na de moord op Mintjes, viel een arrestatieteam binnen in een appartementencomplex aan de Nolensstraat in Amsterdam-Geuzenveld, waar de moeder van Najim el A. woont. El A. werd op zolder aangetroffen in het gezelschap van Renato F. (35). Volgens justitie was die laatste de chauffeur van de schutters van Ayla Mintjes.

Aanvalsgeweer

Op verschillende plekken op zolder werden naast zware wapens, wapenonderdelen en handgranaten ook dna-sporen en vingerafdrukken van El A. gevonden. Op zijn telefoon werden bovendien beelden aangetroffen van een aanvalsgeweer dat volgens een deskundige overeenkomt met een aanvalsgeweer dat op zolder werd gevonden.

Daarnaast is een patroon in een garagebox van de portiekflat aan de Nolensstraat identiek aan opvallende hulzen die na de moord op Ayla Mintjes in de Maassluisstraat in Amsterdam-Slotervaart zijn gevonden.

Het is nog niet duidelijk wanneer de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Najim el A. begint. Op 16 mei moeten Renato F. en de vermoedelijke schutters Samuel Y. (21) en Jeremia T. (22) voor de rechtbank in Amsterdam verschijnen.