Advocaten vinden Stijn Franken de beste

De Telegraaf noemde hem in chocoladeletters postbode van de penoze, maar moest dat rectificeren. Strafrechtadvocaten bestempelen Stijn Franken nu als de beste strafpleiter van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwe Revu, dat een enquête hield onder meer dan 500 strafrechtadvocaten. 

E-mail

In een per e-mail uitgevoerde enquête kreeg Franken 9 procent van alle stemmen, ruim meer dan de nummers twee tot en met vijf: Gerard Spong (6,3 procent), Hans & Wim Anker (4,9 procent), Geert-Jan Knoops (4,2 procent) en Jeroen Soeteman (3,5 procent).

Geruchtmakende strafzaken

Franken was bij een aantal geruchtmakende strafzaken betrokken. Zo kreeg hij Lucia de Berk vrij die in hoger beroep was veroordeeld tot levenslang. Ook stond de advocaat Volkert van de Graaf en Willem Holleeder bij. De laatste was tot 2 jaar geleden cliënt van Franken. De strafpleiter legde toen op advies van de deken van de Orde van Advocaten in Amsterdam de verdediging neer, omdat hij eerder Sandra den Hartog had bijgestaan, een van de ex-vriendinnen van Holleeder. Zij was samen met Sonja en Astrid Holleeder verklaringen af gaan leggen tegen Willem.

Hoogleraar

Franken (50) is naamgever en medeoprichter van het Amsterdamse advocatenkantoor FZKC. Ook is hij hoogleraar straf(proces)recht aan de Universiteit van Utrecht. Het laatste college voor eerstejaarsstudenten, over de fatsoenlijke behandeling van mensen, verzorgt hij elk jaar samen met zijn voormalige cliënt De Berk.