Advocaten: regels politieverhoren te streng

Strafrechtadvocaten dagen de Nederlandse Staat voor de rechter, omdat nieuwe regels over de verhoren van verdachten niet goed zijn uitgewerkt. Vanaf maart mogen advocaten bij politieverhoren van hun cliënten aanwezig zijn, maar de regels zijn veel te streng, stellen de advocaten tegen het AD en de NOS.

De advocaten mogen alleen voor en na het verhoor met hun cliënten overleggen. Tijdens het verhoor mogen ze niets zeggen, en als de advocaten dat toch doen kunnen ze uit de verhoorkamer worden gezet.

Dat zou in strijd zijn met de Europese regelgeving en rechtspraak, zo stellen de verenigingen voor strafrechtadvocaten NVSA en NVJSA. Ze willen afdwingen dat ze ook tijdens mogen ingrijpen.

‘Te weinig betaald’

Daarnaast eisen de advocaten een hogere vergoeding. In de nieuwe regels krijgt een advocaat standaard voor anderhalf uur werk vergoed. Dat is ongeveer 160 euro. In zware zaken, waar een gevangenisstraf van 12 jaar of meer op staat, wordt het bedrag verdubbeld. Maar daar wordt geen rekening gehouden met de duur van het verhoor, en het aantal verhoren.

De advocaten zijn het niet eens met deze vergoeding: zij stellen dat verhoren van vier uur geen uitzondering zijn, en dat die verhoren ook voorbereid moeten worden. Ze vrezen dat advocaten er daarom voor zullen kiezen om hun cliënten niet tijdens het verhoor bij te staan.

Er is daarom een kortgeding tegen de Nederlandse Staat aangespannen. Dat dient op zijn vroegst volgende week.