Afgehakte hoofden op Mexicaanse taxi

Het jaar 2018 is in Mexico even gewelddadig begonnen als het jaar 2017. In de eerste week vielen minstens 25 doden als gevolg van drugsgeweld. In de stad Ciudad Juárez vielen vrijdagochtend in een uur 12 slachtoffers.

CJNG

In de oostelijke deelstaat Veracruz zijn vrijdag vijf afgehakte hoofden aangetroffen op de achterkant van een verlaten taxi. In de taxi lagen de in stukken gesneden lichaamsdelen van vijf mannen. De taxi, uit Tlacotalpan, stond aan de kant van een snelweg even buiten de stad. De lichaamsdelen waren verpakt in zwarte zakken. Op de Nissan waren in het zwart de initialen gespoten van het drugskartel Jalisco Nueva Generación (CJNG).

Het Openbaar Ministerie laat sectie verrichten op de lichamen. De identiteiten zijn niet vastgesteld.

Golf-kartel

In het gebied rond de havenstad Veracruz betwisten verschillende criminele groepen elkaar. In de haven komt veel cocaïne vanuit Colombia aan en wordt vandaar ook weer doorgestuurd naar andere bestemmingen. Van oorsprong was dit het territorium van het Golf-kartel. Daarvan splitste de paramilitaire tak zich in 2010 af. Die groep werd bekend onder de naam Los Zetas.

De Zetas zijn door onderlinge strijd en door aanpak van de Mexicaanse overheid verzwakt. Inmiddels is in veel deeglaten in Mexico de CJNG actief. Die groep is ontstaan aan de andere kant van Mexico, in de westelijke deelstaat Jalisco. Vorige week pakten de autoriteiten in Veracruz een serie personen op die worden veracht van lidmaatschap van “Sombra” (Schaduw), de gewapende tak van het Golf-kartel.

Juárez

In centraal Mexico is deze week in verschillende plaatsen een serie plaatselijke politici en burgermeesters vermoord.

In de stad Ciudad Juárez vielen vrijdag in een uur 12 slachtoffers in verschillende stadsdelen, vermoedelijk waren dat afrekeningen in het drugsmilieu. Juárez ligt in het midden van Mexico en vormt met tweelingstad El Paso aan de andere kant van de grens een toegangspoort naar de Verenigde Staten.

In de buurt van Veracruz werd in december op een basisschool voor de ogen van kinderen een journalist vermoord. In de toeristenplaats Acapulco hingen in december onbekenden verschillende mensen op aan een brug.

Bloedigste jaar

Het jaar 2017 was het bloedigste jaar in de recente geschiedenis van Mexico. Door drugsgeweld vielen bijna 23.000 slachtoffers, meer dan in landen als Irak en Afghanistan. Na 2006 steeg het aantal geweldsdoden, daarna daalde het, maar vanaf 2015 stijgt het geweld weer flink.

De reden voor de toename van het geweld ligt vermoedelijk in het succes van de aanpak van de top van de kartels. Door arrestaties en wegvallende posities vechten rivaliserende groepen om de macht in de kartels.