Zo rekruteert een drugskartel zijn leden

Het Jalisco-drugskartel wordt tegenwoordig beschouwd als de machtigste drugsorganisatie van Mexico. Het kartel, waarvan de naam voluit luidt Cartel Jalisco Nueva Generación (CJNG), wordt geleid door Nemesio Oseguera Cervantes, alias El Mencho. De organisatie werft op zeer ongebruikelijke manieren nieuwe rekruten.  

In enkele jaren tijd is het CJNG in Mexico uitgegroeid tot het belangrijkste en meest gewelddadige kartel van het land. Dat werd mede mogelijk gemaakt door de verzwakking van rivaliserende kartels, zoals Los Zetas. Ook maakt CJNG gebruik van het machtsvacuüm dat ontstond binnen het Sinaloa-kartel, na de arrestatie van Joaquín Guzmán Loera, beter bekend als El Chapo. 

Slachtpartijen

Het CJNG deed voor het eerst publiekelijk van zich spreken in 2011 toen het kartel 35 onschuldige mensen vermoordde. Volgens de organisatie waren het leden van de rivaliserende Los Zetas, maar later bleek dat slechts enkele slachtoffers een heel kleine rol binnen Los Zetas speelden. De slachtoffers werden in een grote actie op een snelweg in Veracruz uit hun auto’s gehaald en doodgeschoten. Het was de start van een uiterst gewelddadig conflict, waarbij over en weer honderden slachtoffers vielen; mensen werden gemarteld en onthoofd.

Het Jalisco-kartel raakte ook regelmatig in conflict met de Mexicaanse politie en veiligheidstroepen. Zo zouden ze in 2015 een helikopter van het Mexicaanse leger uit de lucht hebben geschoten.

Fake vacatures

Naar onlangs is gebleken probeert het CJNG onder dwang nieuwe leden te rekruteren. Ze doen dat onder andere via het posten van fake vacatures op Facebook. Nadat mannen hadden gereageerd op vacatures voor onder andere beveiligers, bodyguards, maar ook voor politieagenten en zelfs enquêteurs, werden ze gedwongen deel te nemen aan trainingskampen van het kartel. De sollicitanten werden onder dwang overgebracht naar trainingsfaciliteiten in de buurt van de stad Tala. Ze konden daar niet meer vertrekken en werden onderwezen in vechttechnieken, onder andere met vuurwapens. Naar verluidt werden 40 sollicitanten bewaakt door 50 criminelen.

Aan het licht

De opzet van het kartel kwam aan het licht toen een van de sollicitanten wist te ontsnappen. In een persconferentie vorige maand maakte openbaar aanklager Eduardo Almaguer Ramírez bekend dat op 21 juli een trainingskamp werd opgerold. Later die maand werden nog eens vier andere trainingsfaciliteiten ontdekt. In een van de kampementen werden menselijke resten aangetroffen. Justitie doet ook onderzoek naar de rol van de politie in het gebied, omdat ze het verbazingwekkend vindt dat de trainingsfaciliteiten niet eerder werden ontdekt.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat het CJNG er opzienbarende rekruteringsmethoden op na houdt. Eerder al had het kartel een fake securitybedrijf opgezet. Via flyers werden toen medewerkers gezocht. Ook deze sollicitanten moesten voor het kartel gaan werken nadat ze gedwongen waren een paramilitaire training te volgen.

Volgende week op Crimesite een uitgebreid profiel van Nemesio Oseguera Cervantes, de leider van het Jalisco-kartel.

(Op de afbeelding eerder gearresteerde leden van het Jalisco-kartel.)